Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Nu utökas plattformarnas ansvar: ”Stort steg mot konkurrens på lika villkor”

Publicerad: 25 april 2022, 05:56

Foto: Henrik Montgomery/TT

Plattformsägare kommer att utkrävas större ansvar för produkterna som de säljer efter att en överrenskommelse nåtts kring lagförslaget Digital Service Act. ”Lagen gynnar både konsumenter och handlare”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

JF


Framöver kommer globala handelsplattformar utkrävas ett större ansvar för de produkter som säljs. Det står klart efter att Europaparlamentet, Rådet och Europeiska kommissionen under natten mot lördag nått en överrenskommelse angående lagförslaget Digital Service Act (DSA). Svensk Handel, som drivit frågan om ett utökat ansvar under flera år, välkomnar beskedet. 

– Dagens besked är glädjande för den svenska handeln. Lagen innebär att globala handelsplattformar ej längre tillåts sälja produkter som kan vara direkt farliga. Dessutom är det ett stort steg mot konkurrens på lika villkor. Lagen gynnar alltså både konsument och handlare, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i en kommentar. 

Plattformsägarnas utökade ansvar innebär bland annat att de kommer att behöva kontrollera att produkterna de säljer lever upp till krav om produktsäkerhet och att de kommer att behöva göra utvalda kontroller på att produkter som säljs inte är olagliga. 

– Vi är glada över att ha drivit frågan hela vägen in i mål. Beskedet vi fick nu på morgonen summerar flera års hårt arbete. Genom Svensk Handels Brysselkontor har vi haft åtskilliga möten med EU-parlamentariker och europeiska intresseorganisationer och det känns oerhört kul att det hårda arbetet resulterat i en bättre konkurrenssituation för svenska handlare, säger Sofia Stigmar, jurist på Svensk Handel och chef för Bryssel. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev