Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Norska konsumentverket polisanmäler XXL – anklagas för att ha försökt dölja brott

Publicerad: 17 januari 2020, 08:53

Foto: Shutterstock

XXL polisanmäls av Forbrukertilsynet, norska motsvarigheten till Konsumentverket. De menar att kedjan gjort fiktiva transaktioner för att dölja eventuella brott mot marknadsföringslagen.

Ämnen i artikeln:

Sport och fritidXXL

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Nytt blåsväder kring XXL – varuhus tog till otillåtna knep för att kunna rea

I augusti kunde Market rapportera att anställda inom XXL vittnade om att kedjan tagit till otillåtna knep när det kommer till reapriser, vilket skulle vara ett brott mot den norska marknadsföringslagen.

Till följd av det inledde Forbrukertilsynet en granskning av ärendet.  De anser att fiktiva transaktioner gjort för att dölja bevis för ett eventuellt sådant brott och väljer nu att polisanmäla kedjan. Det rapporterar norska E24.

– Det framgår ganska tydligt att meningen med de fiktiva transaktionerna var att dölja ett möjligt brott mot marknadsföringslagen, säger Elisabeth Lier Haugseth till tidningen.

Däremot har Forbrukartilsynet inte kunnat ta ställning i frågan om eventuellt felaktig användning av reabegreppet.

– Enligt min uppfattning XXL:s syfte varit att vilseleda både konsumenter och Forbrukertilsynet. Det är därför vi tar steget och gör en polisanmälan för brott mot strafflagens bevispåverkan, säger vd Elisabeth Lier Haugseth.

En företrädare för XXL bekräftar för E24 att de tagit emot polisanmälan men säger att de måste sätta sin i frågan mer innan de kan lämna en eventuell kommentar.

Läs mer: Han ska rädda kriskedjan – Europris vd duckar inte för uppdraget

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev