Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Kravet från bygghandeln: Höj rotavdraget för att möta lågkonjunkturen

Publicerad: 2 juni 2020, 08:07

Byggmaterialhandlarna oroar sig för en kommande lågkonjunktur. I ett öppet brev till regeringen kräver organisationen att ROT-avdraget återställs från 30 till 50 procent. Det skulle, enligt beräkningar, rädda jobb.


Ämnen i artikeln:

Bygg

”Vi är övertygade att det behövs snabba åtgärder för att förhindra en kraftig lågkonjunktur med ökad arbetslöshet inom byggsektorn. Vårt förslag till regeringen är därför att höja ROT till 50 % och beloppsgränsen till 100 000 kr redan i år. Det skulle enligt våra beräkningar skapa upp till 7 500 nya heltidsarbeten inom byggsektorn och dämpa effekterna av lågkonjunktur”, det skriver organisationens vd Monica Björk och ordförande Fredrik Johanson i ett brev till regeringen.

Bygghandeln levererar material till många byggföretag runt om i landet. En nedgång för byggsektorn skulle givetvis påverkad dem.

”Vi är en stor bransch som omsätter 90 miljarder kronor varje år och står för 10 % av sällanköpshandeln i Sverige. Vi levererar varje dag material till över 70 000 företag över hela landet”, skriver de.

För en ökad klimathänsyn föreslår Byggmaterialhandlarna att hållbarhetskriterier införs för ROT-bidrag, det kan handla om att det används klimatdeklarerade produkter eller att man uppmuntrar till energieffektiva åtgärder.

”Byggmaterialhandlarna anser att ROT är den mest effektiva åtgärden att genomföra för att mildra effekterna av lågkonjunkturen i byggsektorn och uppmanar regeringen att höja ROT till 50 % och beloppsgränsen till 100 000 kr redan i år”, avslutar Monica Björk och Fredrik Johanson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Bygg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev