Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Hon vill att utländska företag ska betala kemikalieskatt också: ”Likvärdiga villkor”

Publicerad: 6 mars 2020, 13:12

Foto: Shutterstock

Nu vill regeringen att även utländska företag ska betala kemikalieskatt. ”Viktigt att konkurrera på likvärdiga villkor”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).


Ämnen i artikeln:

Hemelektronik

Det faktum att svenska handlare får betala kemikalieskatt samtidigt som utländska slipper undan har Svensk Handel lyft fram i sin kritik mot skatten. Organisationen menar att företagen inte får en chans att konkurrera på lika villkor.

Regeringen verkar ha lyssnat. En remiss har lämnats till Lagrådet där regeringen föreslår att skatt ska tas ut på varor som skickas direkt till svenska konsumenter.

– För oss är det en principiellt viktig fråga att svenska och utländska företag konkurrerar på likvärdiga villkor. Undantagen har funnits där av praktiska skäl men nu har vi tagit fram ett förslag där även utländska företag omfattas av skatten, säger Magdalena Andersson i en kommentar.

Säljaren får skatta för varor som skickas direkt till svenskar från annat EU-land förutsatt att företaget har en årlig försäljning av skattepliktiga varor till Sverige som överstiger 100 000 kronor.

Även plattformar, som säljer produkter från flera olika företag, föreslås omfattas av samma regler.

Vid försäljningar från länder utanför EU ska skatten betalas från första kronan i samband med att köparen betalar tull och eventuell moms.

De nya reglerna föreslås gälla från 1 oktober och väntas inbringa skatteintäkter på 40 miljoner kronor till staten.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Hemelektronik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev