Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Här är de nya coronareglerna – träder i kraft på lördag: ”Viktigt att vi gör allt vi kan”

Publicerad: 4 mars 2021, 14:11

Folkhälsomyndigheten har varslat om nya regler för butiker. Nu är det klart att de träder i kraft redan på lördag. ”Det är oerhört viktigt att vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen”, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

I förrgår, den 2 mars, föreslog Folkhälsomyndigheten nya restriktioner för butiker och köpcentrum. I dag fattade myndigheten beslut att införa de nya föreskrifterna – som träder i kraft redan i övermorgon, lördag.

Här är åtgärderna i korthet:

■ Det maximala antalet besökare i lokalerna ska beräknas på ett sådant sätt att varje besökare ska kunna disponera minst tio kvadratmeter av den tillgängliga ytan.
■ Maxantalet besökare får dock aldrig överstiga 500 personer.
■ Galleriors och köpcentrums allmänna ytor omfattas inte av begränsningen på 500 besökare då dessa ytor räknas som allmän plats. Reglerna gäller dock för enskilda butiker inne i gallerior och köpcentrum.
■ Varuhus och butiker ska vidta lämpliga åtgärder för att se till att kunder handlar ensamma och inte i sällskap.
■ Sedan i måndags gäller också att restauranger inne i butiker och köpcentrum inte får servera sällskap utan endast kunder en och en.

Läs mer: Frågetecken kring nya restriktionerna – de stänger restaurangen helt

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, presenterade i dag de nya restriktionerna och tryckte på vikten att kunder handlar ensamma.

– Vi går fram med en ny föreskift som starkare trycker på att varuhus och butiker ska vidta lämpliga åtgärder att man ska handla ensam. Man behöver inte vara flera stycken när man går och handlar. Det finns undantag från det här, att barn till exempel kan behöva någon som är med dem eller andra individer som behöver hjälp, då är det okej, men grundregeln är att man ska handla ensam, säger Sara Byfors.

Vilka åtgärder butikerna ska vidta preciserades inte, men myndigheten har tidigare uppgett att ”det kan till exempel handla om att aktivt informera om att kunder ska besöka butiken på egen hand”.

Läs mer: Stor frustration efter besked om nya begränsningar: ”Gjort allt som förväntats av oss”

Sara Byfors kommenterade även de nya reglerna för serveringar i butiker och köpcentrum som trädde i kraft i måndags:

– Om bara ska handla ensam så ska man också äta ensam. Det finns ingen anledning att gå till ett varuhus eller butik för att ärta. Då får man söka sig till någon annan resaturang där man kan sitta fyra i sällskap. Det här handlar om att vi vill minska risken för trängsel på enskilda platser i stora lokaler. Vi vill inte samla allt för många människor på samma plats.

De nya reglera träder alltså i kraft på lördag och gäller till och med 11 april.

Läs mer: Nya begränsningar för handeln – maxgräns på 500 personer i köpcentrum

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev