Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Handelns attack på den nya påsskatten: ”Symbolpolitik som saknar nytta”

Publicerad: 30 januari 2020, 11:29

På onsdagseftermiddagen röstade riksdagen igenom förslaget om punktskatt på plastpåsar. ”Beslutet sänder en olycklig signal till dagligvaruhandeln och de satsningar vi gör och har gjort”, säger bransch-vd Karin Brynell.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelSvensk Dagligvaruhandel

Skattehöjningen på plastbärkassar, där skatten på en vanlig plastbärkasse höjs till tre kronor och en tunn fruktplastpåse till 30 öre, har varit kraftigt kritiserad av dagligvarubranschen.

Trots det röstade riksdagen igenom förslaget

– Det som nu händer är att skatt införs på en produkt som handeln redan har fått in i det cirkulära systemet och gjort fossilfria, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, och fortsätter:

– Vi hoppas nu att politikerna också tar sitt ansvar och följer utvecklingen av beslutet, huruvida det driver till andra konsumentbeteende och hur det påverkar klimatet.

Även Svensk Handel är mycket kritiskt till den nya skatten.

– Skatten på plastbärkassar är symbolpolitik som saknar miljönytta. Det är beklagligt att handeln blir måltavla för regeringens förklädda gröna skattehöjning, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef.

Svensk Handel vänder sig också mot att skatten inte är differentierad. Organisationen menar att även de kassar som är framtagna av förnyelsebar eller återvunnen plast straffbeskattas.

– Handelsföretagens engagemang för att ta fram miljövänliga påsar ignoreras helt. Hade regeringen menat allvar med sin miljöpolitik hade de istället valt att jobba tillsammans med handeln och premiera det aktiva arbete som hållbarhetsarbete som pågår, fortsätter Mats Hedenström.

Lagstiftningen träder i kraft 1 mars, men själva skatten på plastbärkassar ska börja tas ut från 1 maj 2020.

Pontus Edman

Daniel Norman

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev