Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Golden Concept stämmer Daniel Wellington för plagiat: ”Skamlöst”

Publicerad: 31 oktober 2022, 13:23

Bilden illustrerar de två tillverkarnas skal, till vänster Daniel Wellington och till höger Golden Concept.

Foto: Pressbild

Det svenska lyxvarumärket Golden Concept, med fokus på tillverkning av skal till Apple-produkter, stämmer Daniel Wellington. Detta då klockföretaget ska ha plagierat ett skal till en Apple Watch.


Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Golden Concept grundades 2015 i Malmö och tillverkar exklusiva skal till Apple-produkter. Nu tar företaget till rättsliga åtgärder gentemot Daniel Wellington och stämmer urmakaren.

2020 lanserade företaget ett unikt Apple Watch-skal, bland annat kostade det mer än klockan i sig.

LÄS OCKSÅ: Dollarstore har inte vuxit klart i Sverige – så många varuhus öppnar lågpriskedjan 2023

Sedan dess har många företag börjat sälja liknande produkter. För att skydda sina produkter och sitt varumärke har Golden Concept nu lämnat in eller förberett, stämningsansökningar mot flera tillverkare och återförsäljare.

– Vi ser tyvärr ett ökande antal billiga kopior av våra produkter från både anonyma återförsäljare och välkända konkurrenter. Konkurrens är något vi välkomnar, men plagiat av vår design och våra idéer är något annat. Att skamlöst kopiera en av våra flaggskeppsprodukter påverkar inte bara vår försäljning utan skadar det unika varumärke som vi har arbetat så hårt för att bygga upp, säger Golden Concepts grundare och vd Puia Shamsossadati i en kommentar.

Den svenska urmakaren Daniel Wellington är ett av företagen som stäms av Golden Concept.

– Jag leder själv arbetet med att designa var och en av våra prototyper. Samtliga är resultatet av en enorm mängd hårt arbete, tid och kärlek. Vi har utan framgång försökt övertyga Daniel Wellington och andra aktörer om att det varken är etiskt eller lagligt att sälja produkter som så tydligt imiterar vår design. Det är med stor besvikelse vi nu tvingats ta till rättsliga åtgärder för att skydda våra originalidéer och produkter, säger Puia Shamsossadati.

Det är Daniel Wellingtons DW Switch Smartwatch Case-kollektion som stämningsansökan handlar om.

I juli 2022 lämnades Golden Concepts stämningsansökan mot Daniel Wellington in till Patent- och Marknadsdomstolen..

– Golden Concepts stämningsansökan i Sverige mot Daniel Wellington bygger på vårt designskydd i EU och svensk upphovsrättslagstiftning. Det blir upp till svensk domstol att nu avgöra om våra rättigheter har kränkts av Daniel Wellington, uppger Puia Shamsossadati.

LÄS OCKSÅ: Företagen som växer på Amazon: ”Ryggraden i vår svenska verksamhet” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev