söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Efter Black Friday-bluffen – Cdon kopplas till mobilhärva: ”Omedvetna brottslingar”

Publicerad: 12 januari 2022, 08:53

Det finns kopplingar mellan e-handelsjättens partners och företag som pekats ut i en av Sveriges största bedrägerihärvor, enligt SVT.

Ämnen i artikeln:

CdonBedrägerier

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Under fjolårets Black Friday drabbades flera av Cdons kunder av uteblivna produkter efter att ha beställ prylar på nätsajten. De fick aldrig varorna levererade – trots betalning. Bland annat fick kunder som handlade via butiken Mobileshop på Cdon ett brev med en rabattkod i stället för varan som de beställt och betalat för, som Market rapporterat om tidigare. 

Cdon meddelade strax efter att bluffen uppdagats att Mobileshop stängs av från plattformen och att man reserverat 15 till 20 miljoner kronor för att ersätta de drabbade kunderna. 

LÄS MER: Experten om bedrägeriet på Cdon: ”Saker kan alltid gå fel, frågan är hur man hanterar dem” 

Nu rapporterar SVT att det finns kopplingar mellan Cdons partnerns och bolag i den så kallade mobilhärvan – en härva som har beskrivits som den största i modern tid. 

Det handlar delvis om direkta ägarkopplingar mellan Cdons partners och bolagen, men även att Cdons partners ska ha köpt varor från bolag som förekommer i mobilhärvan. 

Det innebär att det finns en stor risk att varor som handlas till fyndpris hos Cdon först använts i en kriminell karusellhandel – där mångmiljonbelopp har stulits från staten, enligt bedrägeriexperter som SVT talat med. 

– Efter att den här elektroniken snurrat fem-sex gånger i momskarusellen så ska den ut i handeln på något sätt. Mindre nogräknade handlare, och handlare som är startade för detta syfte, tar då in dessa varor till uppenbart underpris, säger bedrägeriexperten Anders Björkenheim på Accessus till tv-kanalen. 

– Som konsumenter tror vi att vi gör ett fynd men i själva verket lurar vi oss själva och har redan betalat de nya hörlurarna via skattsedeln. Vi blir omedvetna medbrottslingar, säger han vidare. 

Cdon skriver till SVT att de gör flera kontroller av bolagen innan de släpps in på handelsplatsen och att kontrollerna har skärpts efter kritiken under Black Friday. Vidare uppger Cdon att man inte känner till några aktuella kopplingar till mobilhärvan.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev