måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

E-handlare sade upp medarbetare på grund av föräldraledighet – nu hotar DO med stämning

Publicerad: 27 juni 2022, 12:07

D.iskrimineringsombudsman Lars Arrheniums Foto: Tomas Gunnarsson

En e-handlare avslutade en medarbetares kontrakt efter att denne meddelat att hon behövde vara föräldraledig. Nu kräver DO att företaget betalar skadestånd till kvinnan och hotar annars med stämning.

Ämnen i artikeln:

E-handel

HP


Det var i mars i år som kvinnan, som hade ett anställningsavtal för upprepade visstidsanställningar hos e-handlaren, meddelade sin arbetsgivare att hon behövde vara föräldraledig under vår och sommar.

Kort därefter fick kvinnan besked om att hon blivit uppsagd och uppmanades att söka om sitt jobb om hon ville fortsätta efter föräldraledigheten.

Diskrimineringsombudsmannen anser att bolaget missgynnande kvinnan enligt föräldraledighetslagen.

– Själva syftet med föräldraledighetslagen är att skydda arbetstagare från negativa konsekvenser i samband med föräldraledighet och därför är det viktigt att vara tydlig med att det oavsett anställningsform är förbjudet att missgynna en arbetstagare som behöver vara föräldraledig, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman.

DO kräver nu att bolaget betalar ett skadestånd på 50 000 kronor till kvinnan. Om bolaget, som tillbakavisar att de skulle ha missgynnat kvinnan, vägrar betala kommer DO att stämma dem i Arbetsdomstolen. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev