lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

DO inleder tillsyn av H&M efter anklagelser om rasism: ”Finns skäl”

Publicerad: 9 december 2020, 09:39

Mediauppgifter gör gällande att H&M särbehandlar personer med annan etnisk bakgrund än svensk i sina butiker. Nu väljer Diskrimineringsombudsmannen (DO) att titta närmare på ärendet.

Ämnen i artikeln:

H&MMode

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– De uppgifter som framkommit i medierapportering om att kunder behandlas sämre än andra av skäl som kan ha samband me deras etniska tillhörighet, gör att vi bedömer att det finns skäl för DO att få företagets syn på uppgifterna, säger ombudsmannen själv, Lars Arrhenius, i en kommentar.

Det är Aftonbladet som efter en granskning pekat på att det förekommer rasism i den svenska modejättens butiker. Enligt tidningen ska kunder med utländsk härkomst ha haft det svårare att få byta kläder som de köpt där.

DO ser allvarlig på uppgifter som framkommit och har därför stället ett antal frågor till H&M. Lars Arrhenius vill bland annat veta hur kedjan ställer sig till anklagelserna och vilka rutiner som gäller vid byte.

Tillsynen görs i syfte att komma fram till om överträdelser när det gäller förbudet mot diskriminering förekommit.

Diskrimineringsombudsmannen vill i utredningen gärna komma i kontakt med kunder som haft problem med att byta kläder hos H&M och som ingick i Aftonbladets granskning. 
H&M.

Senast 22 december ska H&M ha svarat på Diskrimineringsombudsmannens frågor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev