söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Brottsutsattheten i handeln fortsatt hög: ”Lätt att vifta bort stölder som ett litet problem”

Publicerad: 11 januari 2023, 07:25

38 procent av handlarna har varit utsatta för stöld, eller ringa stöld, den senaste veckan. Det visar Svensk Handels säkerhetsindex.

Brottsutsattheten i butikerna ligger kvar på en hög nivå, visar Svensk Handels säkerhetsindex. ”Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare”, säger tillförordnade säkerhetschef Nina Jelver.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelButikDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


44 procent av butikerna har utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. Det visar Svensk Handels säkerhetsindex.

Det är två procentenheter lägre än föregående kvartal och fyra procentenheter lägre än motsvarande kvartal i fjol.

Svensk Handel menar dock att minskningen ska tas med en nypa salt, då index cementerat sig på en hög nivå mellan 40-50 procent.

– Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare. Beslutsfattare måste förstå konsekvenserna av att inte agera på varningssignalerna. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen, säger Nina Jelver i en kommentar.

38 procent av handlarna uppger att de varit utsatta för stöld eller ringa stöld den senaste veckan, och sex procent uppger att de fått uppleva hot och våld i samband med det.

19 procent har fått utstå hotfullt beteende vid andra tillfällen den senaste månaden, 14 procent har utsatts för bedrägeri eller försök till det och en procent har varit utsatta för inbrott.

Samtidigt visar Svensk Handels rapport att benägenheten att anmäla brott fortfarande är låg.

– Det är lätt att vifta bort stölder som ett litet problem, men 2021 stals det för 8,5 miljarder inom den svenska handeln. Det är enorma siffror som innebär stora svårigheter för många av våra medlemmar, inte minst i dessa tuffa tider. Det måste till tydliga markeringar om att brott likt dessa inte kan begås ostraffat, annars kommer de tyvärr bara att fortsätta, och i värsta fall öka i frekvens, säger Nina Jelver.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev