lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Lagar och regler

Anställda vittnar om "djurlika" arbetsförhållanden hos Hellofresh

Publicerad: 19 december 2022, 11:01

Arkivbild

Foto: Press

Anställda på Hellofresh i Sverige riktar hård kritik mot sin arbetsgivare, i en stor granskning av tidningen HD-Sydsvenskan. Klockade toalettbesök, öppet drogbruk och sexuella trakasserier finns bland vittnesmålen. "Jag som ung tjej har känt mig som ett köttstycke bland vargar", säger en tidigare anställd till tidningen.


Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Hellofresh klev in i Sverige 2019 och har på bara tre år växt sig störst på marknaden för matkasse-leveranser – en ekonomisk triumf.

Vittnesmål från de som arbetar med att packa ihop bolagets matkassar visar dock på en helt annan bild av tillväxtsuccén.

– De skriker på dig och man är orolig hela tiden. De behandlar en som att man är ett djur, säger en anställd till HD-Sydsvenskan, som i flera artiklar granskat arbetsvillkoren i den tyska matkassejättens svenska verksamhet och dess bemanningsbolag Logent.

Bolagets lager ligger i skånska Bjuv, men de cirka 1000 personer som arbetar för Hellofresh är anställda via Logent som också driftar hela anläggningen.

En annan tidigare anställd liknar arbetsplatsen vid en "lekplats".

– Vi hade folk som skrek allt vad de kunde rätt in i våra öron, smällde grejer och kastade saker så att det ibland träffade andra som stod och jobbade. Man vågade inte säga ifrån, säger hon till tidningen.

Bland andra uppgifter som anställda vittnar om finns klockning av toalettbesök, extrem arbetsbörda och sexuella trakasserier mot kvinnliga anställda som inte tas på allvar.

Flera av de som tidningen talat med vill vara anonyma, med hänvisning till oro för att förlora sina jobb.

– Jag som ung tjej har känt mig som ett köttstycke bland vargar. Man blir tittad på och pratad om. Går man ensam i korridoren som tjej kan man bli visslad på, fråga hur man ska ta sig hem och så. Jag kände mig inte alls trygg. Så fort jag satt i bilen låste jag dörrarna, säger en kvinnlig anställd som inte längre arbetar kvar.

Anställda berättar också att de har hittat fimpar från jointar, sett kokainrester och hittat tablettkartor på arbetsplatsen. Enligt en anställd ska både drogförsäljningen och drogbruket skett öppet.

– Tram och oxy och allt vad det nu är säljs. Säg vad du vill ha så fixar de det till dig, uppger han.

Logent har inlett ett samarbete med polisen sedan de fick de första signalerna om drogbruket, enligt tidningen. Man har också genomfört drogtester på arbetsplatsen.

Det förekommer också uppgifter om att anställda har fått fasta anställningar eller andra förmåner i utbyte mot "sexuella tjänster".

Hellofresh har vid upprepade tillfällen nekat tidningen en regelrätt intervju, och har i stället hänvisat frågor till mejl.

”Vittnesmålen berör oss djupt och vi är mycket upprörda över de anklagelser som framförts under de senaste månaderna. När vi blev medvetna om dem vidtog vi omedelbara åtgärder. Vi har gjort det till vår högsta prioritet att säkerställa att det sker grundläggande förändringar i arbetskulturen och förvaltningen av arbetsplatsen och tar detta ansvar på största allvar”, uppger bolaget i ett av flera mejlsvar.

Bolaget har också sagt att de "omvärderar" samarbetsavtalet med Logent.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev