måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Uppdämt behov av klädinköp är liten ljuspunkt i nattsvart prognos

Publicerad: 9 december 2022, 08:02

Bygghandeln tar den värsta smällen under 2023, enligt HUI:s prognos. För klädhandeln och dagligvaruhandeln väntas tillväxt.

Sällanköpshandeln kommer att minska sin försäljning under 2023, tror HUI. Senast det hände var 1994, säger HUI:s analytiker Joakim Wirén till Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

HUI

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


I sin nya konjunkturrapport justerar HUI ner sin prognos för sällanköpshandeln 2023, från nolltillväxt till minus tre procent i löpande priser. Under 2024 är prognosen nolltillväxt. 

– Hushållens avvaktande inställning till konsumtion blir som mest påtaglig nu under de kommande månaderna. Försäljningsutvecklingen förväntas minska mest i kapitalintensiva branscher kopplade till hemmet där räntehöjningar får störst effekt på konsumtionen, exempelvis byggvaruhandeln, möbel- och heminredningshandeln och elektronikhandeln, säger Emma Hernell, vd på HUI Research, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Experterna tror att fler sparpaket väntar: ”Många som hugger ordentligt i stället för att dutta” 

För detaljhandeln som helhet sänks prognosen för 2023 från 3,0 procents tillväxt, till 1,0 procents tillväxt i löpande priser. Det är prisökningar i dagligvaruhandeln som väntas driva tillväxten. Prognosen för dagligvaruhandeln är en tillväxt på 7,0 procent 2023 och 1,0 procent 2024, i löpande priser. 

– För företagen kommer ökade kostnader att påverka resultatet negativt samtidigt som kunderna förväntas spendera mindre, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI, i pressmeddelandet. 

Dagens industri redovisar HUI:s prognos per bransch. Förutom dagligvaruhandeln, sticker sko- och klädhandeln ut med en förväntad positiv tillväxt på 2,0 procent 2023.  

– Det finns ett visst uppdämt köpbehov och det går inte att helt strypa inköpen av kläder och skor på samma sätt som hushållen kan avstå från kapitalvaror, säger Joakim Wirén till Di

LÄS OCKSÅ: Karin Lindahls egna ord om Indiskas sista tid: ”Det värsta man kan genomlida” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev