tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Trögt för nyföretagandet i handeln – färre bolag startades 2022

Publicerad: 4 januari 2023, 10:25

Foto: Pressbild

Antalet nystartade bolag i handeln sjönk under 2022 jämfört med året innan. Det visar statistik från Bolagsverket som Visma har analyserat. ”Var tredje drömmer om att starta eget. Varje person som tar steget viktig, eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag”, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Totalt startades 74 140 företag i Sverige under 2022, vilket är en minskning med sex procent jämfört med 2021.

Av dessa startade 5 861 i detaljhandeln vilket kan jämföras med 6 093 från året innan. Samtidigt ökade antalet konkurser från 574 till 705.

Den negativa utvecklingen beror sannolikt på räntehöjningar, stigande inflation samt höga priser på energi och drivmedel till följd av Rysslands invasion av Ukraina, konstaterar Boo Gunnarson.

– Men vi vet att kriser kan skapa nya möjligheter för kreativa entreprenörer. Våra undersökningar bland såväl våra kunder som med Sifo visar att var tredje drömmer om att starta eget. Det är när din passion i livet blir ditt företag som du har grunden till en företagsstart, säger han och fortsätter:

– Nya idéer och nya företag är ett viktigt bidrag till regionens utveckling. Det bidrar till ett bredare näringsliv och minskar regionens exponering mot konjunktursvängningar!

LÄS OCKSÅ: Han har kartlagt 4 400 svenska e-handlare – här är faktorerna som skiljer vinnare från förlorare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev