lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Svensk Handels larm efter inflationsbeskedet: ”Spiken i kistan”

Publicerad: 15 november 2022, 08:45

”Nu befinner vi oss i ett läge många av våra medlemmar drömt mardrömmar om”, säger Sofia Larsen.

Foto: Julia Forsberg

Hyreshöjningar kopplade till KPI riskerar att bli förödande för handelsplatser och stadskärnor. Nu vädjar Svensk Handel till fastighetsägare om en dialog.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Tisdagens inflationssiffror väcker mardrömmar hos Svensk Handels medlemmar. Det menar Sofia Larsen, vd. Många hyresavtal innehåller nämligen en klausul om att fastighetsägare kan höja hyran baserat på Konsumentprisindex, oavsett nivå.

”Skulle hotet om detta bli verklighet är katastrofen ett faktum. Handelsföretag kommer att tvingas stänga igen och tusentals arbetstillfällen skulle försvinna” skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Intresset för att hyra butikslokaler rasar – stor oro i fastighetsbranschen: ”Var ska det här sluta?” 

– Hyresökningar på 10,9 procent efter årsskiftet skulle vara spiken i kistan för många välmående handelsföretag. Vårt budskap till Fastighetsägarna är tydligt. Svensk Handels dörr står alltid öppen för fortsatt dialog. Men dialog måste även föras med hyresgäster för att hitta gemensamma lösningar. Om så inte sker riskerar vi en verklighet där en bred utslagning av handelsföretag är ett faktum, något som hade varit förödande för svenska stadskärnor och handelsplatser, säger Sofia Larsen i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Nu hjälper vi varandra: Retailprofilernas 85 bästa tips för att klara krisen 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev