lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Sofia Larsens utspel väcker reaktioner: ”Inte så att våra medlemmar bara kammar hem pengar”

Publicerad: 15 november 2022, 12:04

”Man kan nästan få lite bilden att fastighetsägare ska sko sig, men det är inte det det handlar om”, säger Anders Holmestig. Foto: Pressbild

Hyresmodellen som enligt Svensk Handel riskerar att knäcka handeln, har en gång i tiden godkänts av Svensk Handel. Det påpekar Fastighetsägarna. ”Det kanske inte nämns så ofta i diskussionerna”, säger Anders Holmestig.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägare

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Fastighetsägarna vill nyansera diskussionen kring hyresavtal som räknas upp utifrån oktober månads KPI-siffra

– Det baseras på ett standardavtal som tagits fram av Svensk Handel, Visita och Fastighetsägarna. Det är viktigt att ha i bakhuvudet: att Svensk Handel varit med att ta fram det. Det kanske inte nämns så ofta i diskussionerna, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna. 

Han vill också rikta uppmärksamheten mot fastighetsägares ökade kostnader. Fastighetsförvaltningsindex, som påverkas av bland annat räntekostnader och kostnader för tjänster och el, steg med 25,7 procent under samma period som KPI stigit med 10,9 procent. 

– Det är alltså inte så att våra medlemmar bara kammar hem pengar, utan alla får ökade kostnader. Och KPI har länge varit lägre än fastighetsförvaltningsindex, så hyreshöjningarna har varit låga under många år. Det är viktigt att ha med sig. 

LÄS OCKSÅ: Dystert facit: Hushållen mer pessimistiska nu än under både finanskrisen och 90-talskrisen 

Svensk Handel varnar för en utslagning bland sina medlemsföretag. Hur väl klarar Fastighetsägarnas medlemsföretag krisen?
– Vi har 15 000 medlemmar, med olika förutsättningar. För många kommer det bli tufft. Man kan nästan få lite bilden att fastighetsägare ska sko sig, men det är inte det det handlar om. Alla får ökade kostnader, som måste hanteras i de affärsavtal som finns mellan hyresgäster och fastighetsägare. Dessutom är vi ömsesidigt beroende av varandra. Vi har ett gemensamt intresse av att båda parter har en fungerande ekonomi.

Att Sofia Larsen och Svensk Handel sträcker ut en hand för dialog med Fastighetsägarna, välkomnar Anders Holmestig. 

– Det är jättebra. Vi sträckte ut handen för en månad sedan. 

Men en dialog mellan branschorganisationerna kan inte ge tillfälliga eller ensidiga förändringar i standardavtalet, menar Anders Holmestig.

– Vi lever i en marknadsekonomi där det råder avtalsfrihet. I slutändan handlar det om avtal mellan hyresgäst och hyresvärd. Det vi från Fastighetsägarna erbjuder är ett standardavtal där det finns med en indexklausul som hyresgästerna varit väldigt nöjda med under de många många år då KPI varit lågt. 

LÄS OCKSÅ: Trots ökade kostnader har vissa hushåll 24 000 kronor över: ”Går fortfarande att unna sig vardagslyx” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev