Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Slopade restriktioner gav klädhandeln välkommet lyft – men skohandeln fortsätter halta

Publicerad: 10 mars 2022, 06:44

Klädhandeln i februari månad överträffade med råge förra årets siffror, visar dagsfärska siffror från Stilindex. Även jämfört med 2019 var årets februarihandel starkare.


Ämnen i artikeln:

Svensk Handel StilModeSkor

Den 9 februari i år lyftes de kvarvarande pandemirestriktionerna. Samhällets återöppning gav sannolikt skjuts åt modehandeln.

– Vi gläds åt att de restriktioner som slopades i början av februari verkar ha fått kunderna att återvända till de fysiska butikerna efter nästan två år av pandemi. Sannolikt är det många som passat på att förnya garderoberna när sociala aktiviteter åter blivit aktuella, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel

Foto: Pressbild

Under februari ökade försäljningen av kläder i fysiska butiker och på nätet med 21,9 procent jämfört med samma period i fjol. Även jämfört med pre-pandemiska siffror från 2019 syns en ökning med 3,0 procent.

Även försäljningen av skor ökade, om än i mera blygsam omfattning. Jämfört med februari 2021 var ökningen 2,5 procent. Jämfört med 2019 års siffror tappade skohandeln hela 28,0 procent.

– Likväl är det så att även fast tendensen är tydligt positiv, så är det viktigt att komma ihåg att modehandeln gått igenom två år av enorma tapp och att den ekonomiska situationen för många handlare fortsatt är tuff. Det råder inga tvivel om att återhämtningen kommer ta tid, säger Mats Hedenström.  

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel StilModeSkor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev