Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Så mycket steg priset på kläder och skor – när inflationen passerade tvåsiffrigt

Publicerad: 13 oktober 2022, 06:44

Kläder blev dyrare i september.

Foto: Getty Images

Elpriserna och priserna på livsmedel fortsätter att driva inflationen. Även
priserna på skor och kläder steg i september och totalt KPI ökade med 1,4
procent. Inflationen har nu passerat tio procent.


SB

Susan Berzelius

redaktionen@market.se


Priserna på kläder och skor gick upp i september, vilket är säsongsnormalt. Klädpriserna ökade med 4,4 procent och skor med hela 6,6 procent. 

Andra varugrupper som ökade var hushållstextilier (+4,6 procent), verktyg (+2,1) och hemelektronik (+1,6). Priserna på vitvaror sjönk en aning (-0,4). Priserna på livsmedel fortsatte att stiga i september (+1,0 procent) till skillnad från samma period förra året då priserna sjönk.

– Högre elpriser och högre priser på livsmedel och alkoholfria drycker påverkade inflationen i september, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.

Prisuppgångarna motverkades av bland annat sjunkande priser för drivmedel och andra kostnader för fordon. Inflationstakten är nu 10,8 procent. SCB, som levererar statistiken kring priserna, beräknar räntekostnadernas påverkan på inflationstakten till 1,2 procentenheter.

Fotnot: Riksbanken använder sedan 2017 ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, för att mäta inflationsmålet. KPI, Konsumentprisindex, är dock fortfarande det mått som SCB använder för att mäta hur mycket det kostar att leva i Sverige. Dessa två siffror kan därför skilja sig åt en aning.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev