tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Regeringens besked välkomnas av Svensk Handel: "Många fler åtgärder kommer att behövas"

Publicerad: 29 december 2022, 14:22

Beskedet kan förenkla för svenska företagare i krisen.

Foto: Pressbild

Under tordagsförmiddagen höll regeringen presskonferens. Där lät de meddela att företag ges möjlighet att skjuta upp inbetalning av skatter, ett besked som välkomnas av Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


I förra veckan stod det klart att regeringens elstöd till företag får strykas och göras om, något som mottogs med stor kritik från flera aktörer i branschen.

I dag kom ett lite mer glädjande besked för de svenska företagarna, då regeringen under förmiddagens presskonferens gav beskedet att företag tillåts skjuta upp inbetalningar av skatter, det vill säga skatteanstånd.

– Vi välkomnar beskedet att skatteanstånden förlängs. Det är bra att regeringen agerar. Förlängda skatteanstånd är ett effektivt sätt att snabbt stärka likviditeten i företagen. Men många fler åtgärder kommer att behövas i den svåra ekonomiska situation som många företag nu går in i, säger Martin Kits, chef för näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel i en kommentar.

Näringslivsorganisationen skriver även att detta kan lösa problemen kortsiktigt, men att det kan slå tillbaka mot företagen i form av höga räntor om det inte utformas fördelaktigt.

De ger även förslag på ytterligare åtgärder som kan hjälpa de svenska företagarna i krisen, att slopa arbetsgivaravgiften för unga samt ta bort höjningen av elskatten.

– De två förslagen ovan skulle på allvar visa att regeringen förstår utmaningarna handeln möter. Att höja arbetsgivaravgifterna för unga när vi är på väg in i en lågkonjunktur riskerar att bli mycket kostsamt för jobb och företagande. Likaså indexhöjningen av elskatten under tider av mycket hög inflation. Med förhållandevis enkla medel kan dessa misstag nu rättas till, säger Martin Kits.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev