tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Priserna sjönk i flera varugrupper under mars – men maten blev dyrare

Publicerad: 14 april 2023, 07:03

Priset på hemelektronik sjönk i mars.

Foto: Getty Images

Inflationstakten bromsar in. I mars var ökningen 10,6 procent jämfört med 12 procent i februari. Det är främst priserna på el och drivmedel som påverkar prisnivån nedåt. Livsmedelspriserna fortsatte dock att öka.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

SB

Susan Berzelius

redaktionen@market.se


Bland sällanköpsvarorna svarade hushållstextilier (+11,5 procent) och kläder (+3,2) för de största ökningarna. Även varugrupperna verktyg respektive skor ökade i pris om än måttligt. Några varugrupper som cyklar (-3,0 procent) och hemelektronik (-2,6) minskade i pris under mars, enligt färsk statistik från SCB.

De sedan många månader omdiskuterade, och ifrågasatta, matpriserna ökade enligt SCB med 1,2 procent i mars. Det är en lägre ökningstakt än i februari (+2,8 procent) men sett över tolv månader är ökningen fortfarande kraftig, +20,6 procent.

– Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

– Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på.

Inflationen enligt Konsumentprisindex (KPI) landade på 0,6 procent i mars och inflationstakten sjunker därmed från 12,0 februari till 10,6 procent i mars.

Nästa KPI presenteras den 15 maj.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev