tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Priserna på hemelektronik steg kraftigt i december när dyrare el drev på inflationen

Publicerad: 13 januari 2023, 07:48

Priserna på hemelektronik steg i december.

Foto: Getty Images

2022 avslutades precis som hela året gjorde – med en kraftigt ökande inflation (KPI). I december uppgick den till 12,3 procent, jämfört med 3,9 procent för ett år sedan. Elpriserna drev på inflationen i december när priserna på framför allt hemelektronik steg kraftigt.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

SB

Susan Berzelius

redaktionen@market.se


Priserna på non food-varor med mellan fyra och 20 procent under det gångna året. Allra mest ökade priserna på möbler (+20 procent). Även husgeråd (+19,5), hushållstextilier (+16,7) och vitvaror (+11,3) ökade kraftigt.

I december var det hemelektronik (+4,7 procent), hushållstextilier (+3,5) och vitvaror (+3,0) som ökade mest.

Kläder ökade med 1,9 procent medan priserna på skor ökade med måttliga 0,6 procent. Under 2022 var prisökningen för varugruppen skor och kläder 5,2 procent.

Konsumentprisindex, som SCB presenterar varje månad, steg totalt med 2,1 procent i december. Livsmedelspriserna bidrog med måttliga 0,9 procent medan elpriserna steg med 28,8 procent.

Fotnot: Riksbanken använder sedan 2017 ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, för att mäta inflationsmålet. KPI, Konsumentprisindex, är dock fortfarande det mått som SCB använder för att mäta hur mycket det kostar att leva i Sverige. Dessa två siffror kan därför skilja sig åt en aning.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev