Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Ny prognos sågar svenskarnas köpkraft: Hushållens tro på den egna ekonomin är den lägsta hittills

Publicerad: 21 juni 2022, 09:05

Skenande inflation i kombination med fallande börskurser och stigande räntor gräver djupa hål i svenskarnas ekonomi. Trots hög sysselsättning och välfyllda orderböcker gör det minskade konsumtionsutrymmet och hushållens pessimism att Sverige kastas in i en lågkonjunktur, skriver Konjunkturinstitutet i en ny prognos.

Ämnen i artikeln:

EkonomiCoronaUkrainakrisen

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


Under maj steg KPIF-inflationen* till 7,2 procent, vilket är den högsta nivån sedan början av finanskrisen 1991. Dyrare livsmedel, skenande transportkostnader och stigande priser på energi och råvaror räknas bland de främsta orsakerna till att inflationen. 

Nya coronarestriktioner i Kina har förvärrat störningarna i de globala leveranskedjorna, vilket gör att inflationen förväntas bli hög under hela 2022.

Inflationen som är den högsta på 30 år är en viktig del i förklaringen till att hushållens konsumtion föll med 0,4 procent under det första kvartalet i år. Det är den svagaste siffran sedan raset under början av pandemin våren 2020.

Inflationen väntas pressa ner hushållens köpkraft rejält under året och nästa år

Den höga inflationen i kombination med fallande börskurser och stigande räntor väntas pressa ner hushållens köpkraft både i år och nästa år. Samtidigt ligger hushållens förväntningar på den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes år 1996.

Mest pessimistiska kring den egna ekonomin är de bäst betalda som dock har en mindre benägenhet att ändra sina konsumtionsmönster, skriver rapportförfattarna. Det innebär att hushållens konsumtion inte minskar fullt så mycket som om de med lägre inkomster varit mer pessimistiska.

Samtidigt fortsätter efterfrågeläget i näringslivet att vara generellt starkt. Även sysselsättningen fortsätter stiga och väntas under 2022 att hämna på en högre nivå än före pandemin.

Fortsatta leverans- och utbudsproblem som förvärrats av nedstängningar i Kina och Rysslands krig mot Ukraina sätter dock käppar i hjulen för produktionen inom många branscher. 

Sammantaget gör kombinationen av faktorerna ovan att Sverige kastas in i en ny lågkonjunktur med svag efterfrågan och tillväxt – en u-sväng från den förra prognosen i mars som bedömde att Sverige var på väg in i en mild högkonjunktur.

* Konsumentprisindex med fast ränta

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev