Konjunktur
Matbutikernas skräcklista – här är 192 som går med förlust: ”Minst sagt utmanande”
Publicerad: 22 mars 2023, 14:46
Många matbutiker har det tufft ekonomiskt och tvingas att redovisa röda siffror. Dagligvarunytt presenterar en lista över alla förlusttyngda bolag i branschen.
Foto: Icanyheter arkiv
Matbutikerna anklagas för prisökningar och höga vinster. Men siffror visar att närmare 200 bolag går med förlust. ”En hel del har det besvärligt”, säger Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.
Dagligvaruhandeln pekas av bland annat finansministern, andra politiker och skribenter ut som skyldiga till senaste årets stora prisökningar men samtidigt visar en omfattande granskning som affärstidningen Dagligvarunytt har gjort att många butiker redovisar röda siffror på rörelseresultatnivå.
– Det är uppenbarligen en hel del som har det besvärligt, säger Pär Bygdeson på Livsmedelshandlarna till Dagligvarunytt.
Pär Bygdeson är vd för Livsmedelshandlarna vars medlemmar driver cirka 1 000 butiker inom koncepten Ica, Hemköp, Tempo, Handlar’n, Nära Dej och Matöppet.
Foto: Martin Rosengren
Kartläggningen avslöjar att Eurocash redovisade det utan jämförelse största bakslaget med en rörelseförlust på drygt 151 miljoner kronor.
I toppen på förlustlistan finns även bland annat två Coop-bolag med förluster på över 100 miljoner kronor: Coop Sydöst med tidigare ”Netto-butiker” i beståndet och Coop Kristianstad-Blekinges dotterbolag Coop Syd.
LÄS OCKSÅ: Ica Gruppens vd efter krismötet med Svantesson: ”Nu är det fokus på att dämpa inflationen”
Bazaar Food Market i Malmö redovisade en rörelseförlust på knappt 25 miljoner kronor och Ica Maxi Bromma i Stockholm låg på nästan samma nivå sitt inledande räkenskapsår.
Ica Maxi Bromma i Stockholm redovisade en rörelseförlust på drygt 23 miljoner kronor i sitt senaste bokslut.
Foto: Susan Berzelius
– Nyetablerade butiker har höga initiala kostnader och det dröjer ofta ett antal år innan en butik börjar att visa svarta siffror.
Marknaden har förändrats radikalt sedan pandemiåren och den nya inflationsekonomin har förändrat förutsättningarna för dagligvaruhandeln och konsumenterna.
LÄS OCKSÅ: Siffrorna som visar jättarnas dominans: Här är kundernas favoritkedjor i dagligvaruhandeln
– Lågpriskedjorna går urstarkt i Sverige. Andra aktörer har inget val än att försöka haka på. Kunderna är oerhört aktivitetsstyrda. Det är minst sagt utmanande i en lågmarginalbransch som vår, säger Pär Bygdeson.