söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Köpkraften sjunker i ny rapport: ”Handeln kan få det tufft framöver”

Publicerad: 13 juli 2022, 08:52

Ett oroligt världsläge och hög inflation har påverkat många svenskars vardagsliv. Detta är något som avspeglas i Prisjakts nya Köpkraftindex. ”Rapporten pekar på att handeln kan få det betydligt tuffare än vad som upplevts hittills”, säger Prisjakt vd Peter Greberg.

Ämnen i artikeln:

PrisjaktE-handel

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Under onsdagen lanseras Prisjakts kvartalsrapport Konsumentkompassen Q3, som visar hur svenskarna planerar att handla framöver.

Enligt rapporten minskar köpkraften med 7,25 procent från det andra till tredje kvartalet. 

”Som tuffast blir det för e-handeln framöver, där väntas antalet köp minska rejält till fördel för fysisk handel”, skriver Prisjakt i ett pressmeddelande.

– Rapporten pekar på att handeln tyvärr kan få det tufft framöver, betydligt tuffare än vad som upplevts hittills. Stigande boräntor samt prisökningar på el, drivmedel och mat är faktorer som gör att konsumenter håller extra hårt i sina pengar. Givet att köpkraften minskar så rejält förväntas de spontana inköpen bli färre till förmån för mer prioriterade utgifter, säger Peter Greberg i en kommentar.

Branschen som drabbas hårdast är fordon och tillbehör. Inom klädhandeln ser det ljusare ut, samtidigt som antalet klädinköp förväntas bli fler både online och fysiskt. 

En annan trend som lyfts fram i rapporten är second hand. Betydligt fler planerar handla begagnat i takt med att köpkraften minskar. Var tredje konsument (31procent) uppger att de troligtvis kommer handla en begagnad produkt det kommande kvartalet – en ökning med åtta procentenheter jämfört med årets första kvartal. 

– Vi kan se att konsumenter i större utsträckning vill fatta köpbeslut utifrån miljöaspekter, vilket är positivt för både plånbok och miljö. För butiker som inte hakat på secondhand-trenden än skulle jag säga att detta är ett ypperligt tillfälle att börja utforska den typen av marknad, säger Peter Greberg, vd på Prisjakt.

LÄS MER: Experterna om läget i handeln: ”Det kan bli deppigt i höst”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev