Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Indiska stäms för obetalda hyror: ”Vi har inte hunnit ikapp”

Publicerad: 6 oktober 2022, 06:20

Karin Lindahl, vd för Indiska.

Vaskakronan har stämt Indiska för obetalda hyror och flera hyresvärdar vill ha hjälp att avhysa kedjan. Det skriver Dagens industri. Enligt Indiskas vd Karin Lindahl handlar det om sviter från pandemin. ”Vi har inte hunnit ikapp, och när året började såg vi ju inte riktigt framför oss att det skulle bli krig, inflation, och så vidare”, säger hon till Di.

Ämnen i artikeln:

IndiskaEkonomi

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Det var i slutet av september som Vasakronan skickade in två stämningsansökningar mot Indiska till Stockholms tingsrätt, uppger Di. 

Enligt handlingar som tidningen har tagit del av kräver Vasakronan drygt elva miljoner kronor plus dröjsmålsränta av Indiska. 

Saken rör utebliven hyra, som längst tillbaka till 2019, för två butikslokaler som Indiska har lämnat efter att Vasakronan sagt upp hyresavtalen.

Dessutom har AMF Fastigheter riktat ett miljonkrav mot Karin Lindahls far Lage Jonason för Indiskas obetalda hyror. 

Totalt har Indiska 71 pågående ansökningar om betalningsförelägganden mot sig, enligt DI. Mycket av detta gäller obetalda hyror, där Indiska bestridit vissa. 

I Stockholm, Östersund, Västerås och Falun söker fastighetsägare samtidigt handräckning från fogden för att avhysa Indiska från lokalerna, heter det vidare.

Karin Lindahl säger till Di att Indiskas problem med att betala i tid främst beror på att den hyra som man fick skjuta upp under pandemin nu ligger som en belastning på den ordinarie hyran.

– Det har varit väldigt utmanande för oss att ligga med så stora utbetalningar. Vi har inte hunnit ikapp, och när året började såg vi ju inte riktigt framför oss att det skulle bli krig, inflation, ökade fraktpriser, energikriser och så vidare, säger hon till Di.

Att AMF Fastigheter riktar krav mot Lage Jonason beror på att han har haft dialog med hyresvärdar.

– Men som jag ser det är kravet ställt mot Indiska, säger Karin Lindahl som betonar att Indiska är i dialog med de aktuella fastighetsvärdarna.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev