måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Handelsbarometern: Vårkänslor bland pessimistiska handlare

Publicerad: 26 maj 2023, 05:05

Svensk Handels vd Sofia Larsen.

Foto: Pressbild

Handeln anar ljuset i tunneln. Det konstaterar Svensk Handel i senaste upplagan av Handelsbarometern. ”Anledningarna till detta är flera, men givetvis spelar vårens ankomst en stor roll”, säger vd Sofia Larsen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Handlarna är fortsatt negativa till framtiden, visar Handelsbarometern. Både för butiks- och e-handel ligger den så kallade Framtidsindikatorn, som väger samman handlarnas tro på försäljningsutveckling, antal anställda, och lönsamhet de kommande tre månaderna, ligger fortfarande en bra bit under neutralt värde på 100. Detsamma gäller partihandeln.

Men den här månaden kan man se positiva tendenser, även om ökningen sker från låga nivåer.

– Vi är givetvis glada över att fler handlare nu upplever lite medvind. Anledningarna till detta är flera, men givetvis spelar vårens ankomst en stor roll. Därutöver väntar också för handeln student och midsommarfiranden, vilket brukar generera ökad omsättning. Vi hoppas givetvis att så även är fallet i år, säger Sofia Larsen i en kommentar.

Index för butikshandeln stiger med 4,7 enheter i maj till 76,6 om man jämför med förra månaden.

– Det är framför allt dagligvaruhandeln som driver butikshandelns uppgång denna månad. Viktiga försäljningsperioder stundar och särskilt midsommar är viktig för dagligvaruhandeln. Förra året ökade merförsäljningen med cirka en miljard under midsommarveckan och det är dessutom då man passar på att ta in sommarpersonal, säger Sofia Larsen.

Index för dagligvaruhandeln stiger med 7,2 enheter till 77,1 medan det för sällanköpshandel stiger med 2,3 enheter till 76,2.

Framtidsindikatorn för e-handeln ligger i stort sett still jämfört med april månad. Index stiger med 0,2 enheter till 84,6.

Partihandelns index stiger med 3,1 enheter till 78,2.

– Partihandelns utmaningar kvarstår. Handeln är en importerande bransch och partihandeln gör majoriteten av inköpen i andra valutor, så den svaga kronkursen är en av anledningarna till att partihandlarnas pessimism kvarstår, säger Sofia Larsen.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev