måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Forskarna kräver förbud mot hemliga hyror: ”Inte acceptabelt”

Publicerad: 24 maj 2023, 05:59

Handels ekonomiska råd lyfter den heta hyresfrågan.

Foto: Getty Images/Pressbilder

Förbjud hemliga hyror, det kräver Handelns ekonomiska råd. ”Det inte är acceptabelt med sekretessklausuler”, säger en av forskarna.

Ämnen i artikeln:

HandelsrådetForskningDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I dag presenterar Handelns ekonomiska råd sin senaste rapport.

– Branschen är pressad. Samtidigt som detaljhandelsvolymerna minska stiger hyrorna kraft. Risken är att indexeringen driver upp inflationen och även ökar konkurserna, säger Cecilia Hermansson, forskare och docent vid KTH samt en av ledamöterna.

Rådet ser att dagens hyresbildning har brister som måste rättas till. Det ser också att transparensen kring hyrorna måste öka.

– Ett budskap från oss till fastighetsägarna och lagstiftarna är att det inte är acceptabelt med sekretessklausuler. Vi föreslår ett förbud.

I rapporten ger rådet också dagligvaruhandlarna sitt stöd. Under den senaste tidens debatt om höjda matpriser har det lyfts röster om att de försöker sko sig på inflationen.

– Vår genomgång visar att marginalerna i livsmedelshandeln legat relativt stabilt över tid, säger Mats Bergman, professor i nationalekonomi och ordförande i Handelns ekonomiska råd.

– Samtidigt, att handelns ökade kostnader slår igenom i höjda konsumentpriser, är faktiskt precis vad vi förväntar oss på en väl fungerande marknad, fortsätter han.

LÄS OCKSÅ: Branschens tydliga besked – om fler kraftiga hyreshöjningar: ”Det kommer inte att gå”

Mats Bergman, professor i nationalekonomi vid Södertörns högskola och ordförande i Handelns ekonomiska råd samt ledamöterna Cecilia Hermansson, docent och forskare vid KTH, och Håkan Frisén, tidigare prognoschef på SEB. Elin Nilsson, filosofie doktor och lektor vid Handelshögskolan i Umeå, ingår också i rådet.

Foto: Pressbilder

I rapporten konstateras det att konsumenterna väljer bort ekomärkta och svenskproducerat lättare när priserna stiger.

– Konsumenterna bryr sig mindre om hållbarhet i krisen och lägger gärna ansvaret hos någon annan. Det räcker inte att lita på konsumenternas goda vilja, vi behöver också ett tydligt regelverk för hållbarhet, säger Elin Nilsson, filosofie doktor och lektor vid Handelshögskolan i Umeå.

I sin rapport passar Handelns ekonomiska råd på att ge en passning till Riksbanken också.

– Löneavtalen har varit ansvarsfulla samtidigt som konsumtion och inflation är på väg ned – nu bör Riksbanken vara försiktig med ytterligare räntehöjningar, säger Håkan Frisén, tidigare prognoschef på SEB.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev