Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Dystra siffror för sällanköpshandeln – har tappat försäljning sju månader i rad

Publicerad: 28 september 2022, 07:21

Mätt i fasta priser utan kalenderkorrigering minskade försäljningsvolym i detaljhandeln med 3,7 procent i augusti 2022 jämfört med samma period föregående år.

Försäljningen inom detaljhandeln fortsätter att minska. Jämfört med 2021 har försäljningsvolymen minskat med 5,1 procent i augusti, och inom sällanköpsvaruhandeln är tappet nio procent. Det visar siffror från SCB.

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnSällanköpshandelnDagligvaror

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


När Statistiska centralbyrån redovisar hur detaljhandelns försäljning sett ut i augusti, är det tuffa tal som presenteras. Jämfört med augusti 2021 har försäljningsvolymen minskat med 5,1 procent. Jämför man en tremånadersperiod, juni–augusti, med mars–maj, har försäljningsvolymen minskat med 5,6 procent. 

Det är inom sällanköpshandeln som tappet är störst, och enligt SCB:s preliminära siffror har månadsutvecklingen inom sällanköpsvaruhandeln varit negativ sedan februari 2022.

Jämför man försäljningsvolymen i augusti 2022 med juli 2022 har den minskat med 0,4 procent. Dagligvaruhandeln ökade med 0,1 procent, medan sällanköpshandeln minskade med 1,2 procent. 

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Guldregn över Intersport-handlarna – vi har hela listan butik för butik 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev