torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Domen från HUI – så går det för branschen under 2023: ”Helt prisdriven”

Publicerad: 10 mars 2023, 06:22

Foto: Getty Images

Prisökningar kommer att driva tillväxten i detaljhandeln under året, det slår HUI fast i en ny prognos. ”Det blåser kalla vindar i ekonomin”, säger analytiker William Lindquist.

Ämnen i artikeln:

HUIDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


HUI reviderar nu sin prognos för 2023. Tidigare spåddes en tillväxt på en procent under året, nu ändras det till två. Det mätt i löpande priser. Mätt i fasta priser menar HUI att försäljningen sjunker med 4,5 procent.

– Prognoserna för detaljhandeln pekar mot fortsatt tillväxt i löpande priser, men hushållens urholkade köpkraft påverkar utfallet och utvecklingen under året väntas vara helt prisdriven. Handlarna pressas dels av köpsvaga konsumenter som dragit åt svångremmen och anpassat sin ekonomi efter den tuffa situationen, dels av breda kostnadsökningar som gör det dyrare att driva butik, säger William Lindquist i en en kommentar.

LÄS OCKSÅ: Loke Westberg: 2023 blir ett stålbad för branschen – men vem tar egentligen smällen?

William Lindquist, analytiker på HUI.

Foto: Pressbild

Det är i dagligvaruhandeln som HUI prognostiserar för en fortsatt tillväxt i löpande priser. Försäljningen spås fortsatt öka med sju procent under året, drivet av prisökningar.

Prognosen för sällanköpshandeln är negativ. Där tror HUI att försäljningen kommer att sjunka med 1,5 procent (-3,0 procent) under året mätt i löpande priser.

– Rekordhög inflation, mångdubblade elpriser och högre boräntor har gjort det dyrt att leva. När konjunkturen nu viker nedåt och hushållen får mindre pengar kvar att röra sig med prioriterar konsumenterna bort viss typ av kapitalintensiv konsumtion. Samtidigt blir prisfrågan särskilt viktig, säger HUI:s vd Emma Hernell och fortsätter:

– Att konsumenterna i högre utsträckning än tidigare sökte sig till lågprishandeln var tydligt under det föregående året, denna trend förväntas fortsätta även under 2023.

LÄS OCKSÅ: Total kris eller köpfest? – 29 branschprofiler om trenderna som förändrar handeln 2023

Emma Hernell, vd för HUI.

Foto: Pressbild

För 2024 spår HUI en tillväxt på en procent (0,5 procent) för detaljhandeln i stort mätt i löpande priser, där dagligvaruhandeln växer med två procent (1,0 procent) och där försäljningen i sällanköpshandeln liksom tidigare spås vara oförändrad.

– Det blåser kalla vindar i ekonomin och 2023 förväntas bli ett utmanande år för detaljhandeln, säger William Lindquist.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev