måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Konjunktur

Bred prisnedgång i sällanköpshandeln i juli – med två undantag

Publicerad: 12 augusti 2022, 07:21

Priserna på hemtextilier, möbler och vitvaror sjönk i juli. Men på ett år har priserna på fackhandelsvaror ökat kraftigt och därmed bidragit till inflationsökningen som i juli låg på 8,5 procent.

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

SB

Susan Berzelius

redaktionen@market.se


Priserna på kläder och skor, liksom på de flesta andra non food-kategorier, sjönk i juli med 1,8 procent men på rullande tolv månader ligger prisökningarna på varugruppen på 5,1 procent. 

Allra mest sjönk priserna på hemtextilier (-6,0 procent) men på rullande tolv månader ökade de i pris med 11,8 procent. 

Kraftiga prisökningar under det gångna året redovisas också i SCB:s Konsumentprisindex för  möbler (+16,1 procent), husgeråd (+12,6 procent), verktyg (+3,8 procent) samt hemelektronik (+2,3 procent). Priserna på samtliga dessa varugrupper minskade dock i juli. De enda varugrupper som ökade i pris under den gångna månaden var tidningar och böcker (+0,9 procent) samt cyklar (+0,7 procent).

Livsmedelspriserna fortsatte att dra upp KPI totalt. Dessa ökade med 3,2 procent i juli. 

Totalt KPI för månaden uppgick till måttliga 0,1 procent medan inflationen sjönk en aning, jämfört med juni, till 8,5 procent.

Fotnot: Riksbanken använder sedan 2017 ”konsumentprisindex med fast ränta”, KPIF, för att mäta inflationsmålet. KPI, Konsumentprisindex, är dock fortfarande det mått som SCB, Statistiska Centralbyrån, använder för att mäta hur mycket det kostar att leva i Sverige. Dessa två siffror kan därför skilja sig åt en aning. Inflationstakten enligt KPIF uppgick till 8,0 procent i juli (8,5 procent i juni).

LÄS OCKSÅ: Experterna om prischocken – kommer fortsätta uppåt: ”Blir tuffare nu än under pandemin”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev