torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Trots dystra tider: Allt fler jobb inom handeln

Publicerad: 30 augusti 2023, 13:22

Handeln är den största branschen inom svenskt näringsliv.

Handelns arbetsmarknad står överraskande stark i en knepig ekonomi. Det visar en ny rapport från Handels.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

SW


"Sysselsättningen slog rekord andra kvartalet, arbetslösheten i Handels a-kassa ligger på relativt låga nivåer och antalet lediga jobb är på historiskt hög nivå. Handelns arbetsmarknad står fortfarande emot och några tecken på en större kris har ännu inte visat sig."

Så inleds en optimistisk rapport från fackförbundet Handels, som går igenom läget i handeln hittills under 2023.

Handeln är den största branschen inom svenskt näringslivet och därför viktig för sysselsättningen i stort, och det ser alltså relativt ljust ut, konstaterar rapporten.

Sedan millennieskiftet har antalet sysselsatta i branschen ökat från dryga 400 000 till 600 000. Den senaste siffran är för andra kvartalet 2023 och visar 617 000 sysselsatta. Samtidigt sjunker antalet arbetslösa i Handels a-kassa. Från att ha legat på 9000 arbetslösa i början av 2021 har siffran nu sjunkit till omkring 5000–6000 under det senaste året.

Det kan tyckas överraskande att handelns arbetsmarknad står emot nedgången i ekonomin, konstaterar förbundet i en analys, och tänker att det kan ha sin förklaring i att handelsföretagen gjort stora vinster under åren innan de förnyade ekonomiska svårigheterna slog till.

Analysen fortsätter: "Fortsatt höjda räntor och kraftiga hyreshöjningar kan leda till svårare tider. Men med tanke på hur negativa tongångar det var redan för ett år sedan bör man vara försiktig med tvärsäkra förutsägelser."

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev