torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Tonläget skärps i avtalsrörelsen efter H&M:s agerande – Handels redo för strid mot ”hyvling”

Publicerad: 20 februari 2023, 09:47

Martin Nyberg, avtalssekreterare och förste vice ordförande, Handelsanställdas förbund.

Foto: Ellen Larsson

Mitt under pågående avtalsrörelsen har begreppet ”hyvling” aktualiserats i medierapporteringen om H&M som minskar anställdas arbetstid. Handels är redo för att ta strid i frågan. ”Medlemmar är rädda för att inte kunna leva på sin lön.”

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnLöner

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Klädföretaget H&M:s beslut om att omkring 1 500 anställda i ett 70-tal butiker runt om i Sverige ska få sin arbetstid förkortad kritiseras skarpt av fackförbundet Handels, enligt nyhetsbyrån TT.

– Vi har jättemånga medlemmar som är oroliga. Även hos dem med långa anställningstider och i dessa tider då man är orolig för sitt jobb så skapar detta ännu större rädsla att man inte kan leva på sin lön om man blir hyvlad, säger Handels vice ordförande Martin Nyberg till TT.

Nu är det just H&M som har hamnat i skottgluggen medialt under de senaste veckorna, men företeelsen ”hyvling” är de inte ensamma om, enligt Handels.

LÄS OCKSÅ: Handels kritik mot H&M:s varsel: ”Ökar sin redan höga vinst, på personalens bekostnad”

Fackförbundet menar att domen i Arbetsdomstolen från 2016, som slog fast att dagligvarukedjan Coop inte gjort fel när man reducerat anställningsgraden för flera anställda, lett till att flera företag uttyttjar möjligheten att drastiskt sänka arbetstider. Martin Nyberg nämner bland annat butikskedjan Cervera, lågprisvaruhusen ÖoB liksom Åhléns som exempel på företag som använt sig av metoden vid ett flertal tillfällen.

– H&M är inte unikt även om det har stor omfattning då det är så många av våra medlemmar som drabbas. Hyvling som fenomen har ju funnits ett tag och det har blivit en utveckling efter Arbetsdomstolens dom.

Frågan har nu aktualiserats samtidigt som avtalsrörelsen är i full gång.

LÄS OCKSÅ: Fackligt motstånd när H&M varslar: ”De har ingen vilja att hitta lösningar”

Handels har bland annat som krav att man stoppar hyvling av arbetstid, men också om en höjd lägstalön med 1 370 kronor. Svensk Handel har redan uttryckt att handeln inte klarar av sådana lönekrav.

– Löneökningarna kan inte bli för höga. De kostnadsökningarna klarar inte handeln av.

Det var beskedet från Svensk Handels vd Sofia Larsen på organisationens fullsatta presskonferens i slutet av januari.

Market har sökt Svensk Handel för en kommentar om Handels senaste utspel, men arbetsgivarorganisationen avböjer en intervju med hänvisning till pågående avtalsförhandlingar.

LÄS OCSÅ: Svensk Handels reaktion på fackets lönekrav: ”Det klarar inte handeln av”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev