Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Svensk Handels tuffa kontring: Handels sätter jobben på spel

Publicerad: 4 november 2020, 08:34

Ansvarslös, det är Svensk Handels svar på Handels varsel om strejk. ”Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

HandelsSvensk HandelAvtalsrörelse

Handels varslar om strejk för handelsanställda då den fackliga organisationen inte anser att motparten, Svensk Handel, inte hörsammat deras krav.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson

Svensk Handel ser det som ansvarslöst att Handels hotar med strejk för att få mer än industrins märke.

Trots att löneökningar på 5,4 procent över 29 månader kan bli tuffa att bära för många handelsföretag var arbetsgivarparten beredd att stå upp för märket.

Svensk Handel säger sig vara villiga att genomföra en låglönesatsningar men kan inte acceptera att kostnaderna för det faller utanför de 5,4 procenten.

– Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge, säger Karin Johansson.

I dag är cirka 100 000 inom handeln kortidspermitterade. Svensk Handel menar att Handels, med sina stridsåtgärder, sätter jobben på spel.

– En konflikt kommer att innebära att många av de korttidspermitterade inom handeln inte kommer att ha något jobb att återvända till. Ungdomsarbetslösheten är redan rekordhög och den kommer att öka ytterligare om jobb i den svenska handeln försvinner, säger Karin Johansson.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev