onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Svensk Handels coronaråd: Har du inga symptom finns det inga skäl att inte arbeta

Publicerad: 28 februari 2020, 13:13

Vart fjärde samtal till Svensk Handels jour handlar just nu om coronaviruset. Men någon risk för att butiker kommer att tömmas på personal till följd av smittläget ser inte Helena Edman, jurist på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöHandelnCorona

Coronaviruset och dess effekter diskuteras i de flesta av samhällets forum just nu.

– Antalet frågor om corona och smittspridning har ökat i vår jour under veckan, säger Helena Edman och menar att det förstås finns ett samband med att sportlovet för bland annat Stockholmsområdet nu går mot sitt slut och att människor kommer att återvända från ledigheter bland annat i smittområden som norra Italien.

Helena Edman vittnar om arbetsgivare som undrar hur de ska hantera medarbetare som varit i Italien och åkt skidor. Ska de arbeta eller inte?

– Vi uppmanar arbetsgivare som vet att de har medarbetare i riskområden att kontakta dem så man vet hur det ligger till, säger hon och menar att rent arbetsrättsligt är inte situationen så svår att hantera, trots mycket diskussion och stort fokus på frågan – vilket förstås beror på att myndigheterna klassat det nya coronaviruset som allmänfarlig sjukdom.

– Det gör arbetsgivaren mer alert på hur det ska hanteras, säger Helena Edman.

Läs mer: Undersökning – så slår corona mot svenska butiker: ”Vet att de gör allt de kan”

Hennes inställning är att den som inte har några symptom ofta kan komma till jobbet.

– Har du inga symptom finns det egentligen inga skäl att inte arbeta, men du bör givetvis prata med dig arbetsgivare först. Myndigheterna har än så länge inte kommit med några andra rekommendationer än att man kan arbeta. Men om en arbetsgivare vill att en anställd ska jobba hemifrån, som extra försiktighet, kan man göra det, säger Helena Edman och påminner om att det är arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet och beslutar varifrån en anställd kan jobba.

Den anställde kan inte på egen hand besluta att stanna hemma och uppbära lön.

– En anställd som är rädd att den bär på smitta ska kontakta sjukvården för provtagning. Och en anställd med symptom sjukanmäler sig, är sjukfrånvarande och får sjuklön, säger Helena Edman och påpekar att för att få så kallad smittbärarpenning från Försäkringskassan krävs sjukintyg från läkare.

Någon risk för att butiker kommer att se ett stort personaltapp till följd av åtgärder på grund av coronaviruset och eventuell smittspridning ser inte Helena Edman i nuläget, men påpekar att det kan förändras snabbt.

Hon uppmanar arbetsgivare att följa virusets utveckling och agera efter myndigheternas råd.

Marie Hillblom

Följ utvecklingen

http://krisinformation.se

http://Folkhälsomyndigheten

http://Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Johns Hopkinsuniversitetet i USA har skapat en interaktiv karta där virusets spridning över världen kan följas.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev