Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Svensk Handel vill hålla tillbaka löneökningarna för butikschefer

Publicerad: 25 februari 2020, 14:33

Återhållsam löneökningstakt och en modell som främjar individuell lönesättning – det är krav från Svensk Handel när kollektivavtalsförhandlingarna gällande 80 000 av handelns tjänstemän nu startar.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelHandelnAvtalsrörelse

Läs mer: Svensk Handel vill inte se höjda ingångslöner: ”Vi får inte höja trösklarna”

Avtalsrörelsen inom handeln är i full gång. Förhandlingarna mellan Svensk Handel och Handels rullar sedan flera veckor. I dag har Svensk Handel utväxlat krav med Unionen och Akademikerförbundet och förhandlingar gällande nya kollektivavtal för handelns tjänstemän inleds. Det handlar om 80 000 medlemmar och gäller bland andra butikschefer, administrativ personal på huvudkontor och anställda inom e-handeln.

– Dagens kund ställer allt högre krav på pris, tillgänglighet och snabbhet i leveranserna. För att svenska företag ska klara den internationella konkurrens som råder i handeln behöver vi teckna moderna kollektivavtal som ger företagen rätt förutsättningar, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Svensk Handel målar en bild av en handel utsatt för stark prispress och med små marginaler. Situationen gjorde Sverige sex butiker fattigare varje dag under 2018, enligt Svensk Handel och i avtalskraven trycker de på en återhållsam löneökningstakt som de menar skapar förutsättningar för att jobben inom handeln ska finnas kvar i Sverige och för att svenska handelsföretag ska kunna växa och ta marknadsandelar.

Svensk Handel yrkar på en löneavtalsmodell nära företagen där individuell och differentierad lönesättning främjas. Svensk Handel menar att det här är krav som bidrar till att attrahera och behålla kompetens inom handeln.

De gällande tjänstemannaavtalen löper ut den 30 april.

Läs mer: Ob-frågan svårknäckt nöt i förhandlingarna: ”Vi står långt ifrån varandra”

Anna Nordin, förhandlingschef, Svensk Handel

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev