Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Strejkhot mot flera av Ikeas restauranger – 300 anställda berörs av varslet

Publicerad: 2 december 2020, 12:53

300 anställda vid tre av Ikeas restauranger varslas om strejk. Detta efter att Svensk Handel och Hotell- och restaurangfacket inte kunnat enats om ett nytt kollektivavtal för dem.

Ämnen i artikeln:

HeminredningIkeaSvensk HandelAvtalsrörelse

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Förhandlingarna mellan Svensk Handel och Hotell- och restaurangfacket, HRF, gällande nytt kollektivavtal för restaurang- och kaféanställda har brutit samma.

Lyckas man inte hitta en lösning innan 11 december klockan 11 tas 300 anställda vid Ikeas restauranger i Kungens kurva i Huddinge, Barkarby i Järfälla och Västerås ut i strejk.

– Svensk Handel har genomgående under förhandlingarna vägrat att gå med på förbättringar för dem som tjänar minst. Vi som fackförbund kan inte acceptera att minimilönerna inte höjs. Rimliga löner är en förutsättning för schysta arbetsplatser, säger Per Persson, avtalsekreretare för HRF, i en kommentar.

Fackförbundet menar att motparten motsatt sig en låglönesatsning samt att deras medlemmar ska få högre sysselsättningsgrad.

Svensk Handel å sin sida är kritiska till strejkvarslet och menar att de visst kan tänka sig att gå med på en låglönesatsning, men att det ska ske inom ramen för industrins märke.

– Vi kan inte acceptera att HRF kräver högre löneökningar än övriga branscher. Svensk Handel står upp för den svenska modellen och märkets lönenormerande roll, säger förhandlingschef Ola Axelsson i en kommentar.

Vad gäller sysselsättningsgraden lyfter Svensk Handel fram vikten av att arbetsgivaren kan planera verksamheten utifrån när kunderna vill besöka kaféer och restauranger. En förutsättning för det är att anställda kan erbjudas olika sysselsättningsgrad.

– Företagen behöver kunna planera och bemanna verksamheten utifrån hur kundflödena faktiskt ser ut. Dessutom skapas många jobb som uppskattas av de unga som arbetar extra i handeln, säger Ola Axelsson.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev