måndag25 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Sju av tio handelsanställda jobbar när de är sjuka

Publicerad: 13 september 2023, 06:13

Foto: Getty Images

Sju av tio i handeln jobbar trots att de är sjuka. Det visar en ny rapport som Handelsanställdas förbund tagit fram. Det handlar om att inte lämna kollegorna i sticket men också om att det kostar att vara sjuk.

Ämnen i artikeln:

SjukskrivningarDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Sju av tio anställda i handeln väljer att gå till jobbet trots att de är sjuka. Tre av tio uppger att de gör det ofta. Det visar en rapport som Handelsanställdas förbund tagit fram.

En av de vanligaste anledningarna till att handelsanställda väljer att jobba sjuka är att de inte vill lämna kollegorna i sticket.

– Många arbetsgivare väljer att inte täcka upp när det uppstår luckor i bemanningen. Det gör att många anställda i handeln känner sig tvingade att gå till jobbet, trots sjukdom, eftersom man vet att kollegorna annars kommer att få det tufft. Arbetsgivarna ta sitt ansvar och se till att det finns bra grundbemanning och bättre bemanningsplanering, säger Linda Palmetzhofer, ordförande för fackförbundet.

En annan vanlig orsak till att många handelsanställda jobbar sjuka är att de helt enkelt inte har råd att stanna hemma. Karensavdraget kostar, konstaterar Handelsanställdas förbund, samtidigt som många inte jobbar heltid eller har fasta anställningar.

– Karensavdraget gör Sverige sjukare. Vi är det enda landet i Norden som har ett sånt system. Det är absurt att den som blir sjuk måste fråga sig: har jag råd att stanna hemma? Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige, säger Linda Palmetzhofer som vill att regeringen skrotar karensavdraget en gång för alla.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev