tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Problem med arbetsmiljön hos Apotea – skyddsombud begär hjälp

Publicerad: 11 januari 2023, 13:51

Apoteas anläggning i Morgongåva utanför Heby.

Foto: Google

Skyddsombuden vid Apoteas anläggning i Morgongåva menar att det fortfarande finns stora arbetsmiljöproblem. Nu begär de att Arbetsmiljöverket ingriper, rapporterar Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

ApoteaArbetsmiljöE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: E-handelsnestorns dom – efter nätapotekens svarta succé: ”Blir tufft att hålla i gång de fysiska apoteken”

Det är inte första gången Apotea anklagas för att ha brister i arbetsmiljön. Dagens ETC rapporterade om bristerna för första gången hösten 2020, där ett 30-tal medarbetare i en rad artiklar vittnade om trakasserier, stress och kameraövervakning.

Nu rapporterar Di om att vissa av problemen fortfarande finns kvar. I november ska skyddsombuden vid anläggningen ha skickat en lista bestående av tolv punkter med arbetsmiljöåtgärder till Apotea.

Företagets svar mottogs däremot med missnöje, och nu begär skyddsombuden ingripande från Arbetsmiljöverket.

Skyddsombuden tycker inte att de rutiner som upprättats kring arbetsmiljön efterlevs i praktiken. Bland annat rör det sig om "spärrar", eller som Apotea valt att kalla det, "digitala vägvisare". Dessa "spärrar" ska enligt ombuden hindra medarbetare från att utföra sitt arbete under ordinarie arbetstid, varpå medarbetarna i stället tvingas utföra arbetet på övertid beordrade av ledningen.

– Medarbetare och chefer har inte möjlighet att påverka detta system, som även används för att straffa medarbetare och chefer, skriver ombuden i deras begäran till myndigheten.

Enligt Di lyfter även ombuden fram en händelse som ska ha skett under hösten, där två medarbetare utsatte varandra för våld och hot.

Apotea menar att händelsen är utredd, men i begäran uttrycker skyddsombuden att endast ena parten fått dela med sig av sin utsago, vilket anses vara kränkande särbehandling.

Att en begäran skickats till Arbetsmiljöverket, kommer enligt Apoteas vice vd Stefan Eriksson, som en överraskning.

– Vi har först i dag med viss förvåning tagit del av skyddsombudets begäran till Arbetsmiljöverket. Vi delar absolut inte anmälarnas uppfattning om att brister i vårt arbetsmiljöarbete, och har därför idag tagit kontakt med Arbetsmiljöverket själva för att få redovisa vår syn. Vi välkomnar att de tar del av vårt arbete. Innan vi får svar från Arbetsmiljöverket har vi ingen ytterligare kommentarer, säger han till Di.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev