Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

ÖoB hyvlar timmar för butikspersonalen på grund av lönsamhetsläget

Publicerad: 14 april 2022, 08:43

Foto: Julia Forsberg

ÖoB hyvlar butikspersonal i varuhusen på grund av lönsamhetsläget. Men facket anser att det kan påverka arbetsmiljön och har anmält frågan till Arbetsmiljöverket. ”Man blir så trött på den här taktiken från företagen”, säger Martin Broström, ombudsman på Handels i Karlstad, till Handelsnytt.

Ämnen i artikeln:

ÖoBLågpris

JF


För andra gången på kort tid pågår förhandlingar om hyvling på ÖoB:s varuhus i Sverige, skriver Handelsnytt. Enligt källor till tidningen omfattas all butikspersonal. Hyvling innebär att de anställdas timmar skärs ned utan hänsyn till lagen om anställningsskydd. 

Men lågpriskedjan har inte någon plan för hur de neddragna timmarna påverkar arbetsmiljön, uppger Martin Broström som är ombudsman på Handels i Karlstad. Han har nu anmält frågan till Arbetsmiljöverket och i slutet av april ska en inspektion genomföras i varuhuset i Årjäng där han nyligen förhandlat.

– Man blir så trött på den här taktiken från företagen. Det här skapar ohälsa. På något sätt måste man försöka angripa det, säger han till tidningen.

LÄS MER: Efter tappet – så ska ÖoB:s nya vd få fart på försäljningen: ”Mer träffsäkert”

Förhandlingarna har inte inletts ännu på ÖoB i Umeå, men det står klart att 40 timmar ska försvinna.

– Vi får väldigt lite information. Förra gången de hyvlade blev jag av med fem timmar. Då gick det precis. Men händer det igen kommer det inte gå runt för mig. Så känner kollegorna också. Många söker sig bort nu, säger klubbordförande Ulf Erixson. 

Handelsnytt har sökt ÖoB:s HR-chef Susanne Byström som inte vill svara på frågor och i stället hänvisar till Johnny Andersson som är pressansvarig och kommersiell chef i Runsvengruppen. 

Han uppger över mejl att bolaget måste se över alla kostnader på grund av lönsamhetsläget. Att ÖoB väljer att hyvla i stället för att säga upp personal i turordning förklarar han med att bolaget inte kan säga upp den med kortast anställningstid i många varuhus eftersom att de har en begränsning av timmar samt att de behöver ha kvar antalet medarbetare för att få ihop driften.

”Blir vi för få, skulle det skapa en osund arbetsmiljö med en högre arbetsbelastning och kan innebära att vi inte kan hålla de öppettider vi har”, skriver han. 

LÄS MER: Vilda vd-karusellen 2021: Här är alla toppchefer som bytte jobb – eller fick sparken 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev