lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Nya larm om arbetsmiljön hos Apotea – uppgifter om sms-trakasserier och mobbning

Publicerad: 19 maj 2023, 07:52

Bild från Apoteas lager.

Foto: Pressbild

Nätapoteket Apotea har tidigare varit i blåsväder på grund av arbetsförhållandena på lagret i Morgongåva. Nu rapporterar UNT om nya larm från personalen. ”Om du är sjuk eller vabbar hotar chefen med varning.”

Ämnen i artikeln:

ApoteaE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Det vari början av 2023 som skyddsombuden vid Apoteas lager i Morgongåva begärde hjälp av Arbetsmiljöverket på grund av brister i arbetsmiljön.

LÄS OCKSÅ: Okända spelet under Indiskas kollaps: Svek, maktkamp och en krossad dröm

Nu rapporterar Upsala Nya Tidning om ytterligare brister, där anställda bland annat ska ha fått sms-trakasserier av chefer.

Tidningen skriver om en situation där maskinerna under ett arbetspass plötsligt har stängts av, och låter den fiktiva personen Sara (ej hennes verkliga namn) förklara.

– Vi kallar dem för "spärrar". När Pär (Svärdson) är missnöjd med vår prestation sätter han i gång dem för att tillrättavisa oss, säger hon till UNT.

Stoppet leder till att personalen inte hinner med att få in ordrarna i de lastbilar som lämnar lagret för att sedan få veta att de behöver jobba ikapp via betald övertid.

– Om man säger nej till övertid hotar chefen med varning. Samma sak gäller om du blir sjuk eller vabbar. Cheferna står ofta vid stämpelklockorna och skriver upp namnen på alla som går hem och varför, säger Sara.

Den lokala fackgruppen Unitea har anmält Apotea till Arbetsmiljöverket i två fall för bister i arbetsmiljön.

Det skriver bland annat att kvinnor som upplever svår smärta vid men inte tillåts sjukskriva sig.

Facket kritiserar också de ”spärrar” som Sara vittnar om, eftersom de skapar stress. Spärrarna är digitala stopp som aktiveras om en anställd inte gör sitt jobb i tillräckligt tempo, och låser därmed arbetsmomentet.

Utöver Sara har UNT pratat med tre tidigare chefer på Apotea, som inte längre jobbar kvar. Alla vill vara anonyma.

En av cheferna i fråga berättar för tidningen att hon kunde få flera sms och samtal om dagen, många innehållandes vad hon själv anser vara mobbning. Bland annat ska vd:n Pär Svärdson ha skrivit att hon varit ”en dålig chef” och ”värdelös”.

– Jag minns när min maskin gick sönder. När allt kom i gång igen var vi jätteförsenade. Då fick jag ett sms av Pär där han skriver: "Dåligt jobbat". Det var inte jättekul att en av Sveriges mest framgångsrika män skrev så till mig, säger en tidigare chef till tidningen.

I ett uttalande till tidningen säger Pär Svärdson.

– Jag följer absolut inte enskilda personer. Men jag jobbar ganska mycket i Morgongåva. Då pratar jag mycket med chefer och coachar dem. Det är mer på nivån att vi måste ha fler personer som plockar för annars kommer vägvisarna (spärrarna, reds. anm.) att slå till. Jag försöker absolut coacha och säga till men det är inte så att jag säger "varför plockar Bettan så sakta?" Det är knepigt att göra så med 800 personer.

Han motsäger sig inte att han sms:ar och ringer chefer ganska ofta, och medger dessutom att han kan bli frustrerad när kunder ska få sina paket i tid.

– Det skulle förvåna mig om jag har skrivit till någon att de är värdelösa. Jag känner inte igen att jag någonsin skulle ha skrivit det. Att något där och då är dåligt, eller "det där gjorde ni dåligt eller bra", det skulle jag nog kunna säga, säger Pär Svärdson till tidningen och kommenterar även den övergripande kritiken.

– När det gäller arbetsmiljö och förbättringar blir man aldrig klar. Vi har aldrig lagt så mycket resurser på att höja vår kompetens. Vi har allt från SFI-utbildning för folk som är lite svagare i språket till utbildning i maskiner och robotar. Vi har skyddskommittéer, arbetsmiljökommittéer och arbetsplatsträffar. Jag tycker vi gör väldigt mycket bra. Sen önskar man alltid att sådant här skulle gå mycket fortare, att vi hade nått ut om hur spärrarna funkar, att det är för att skydda dig, inte straffa dig. Jag hade önskat att alla köpte in på det. Men uppenbarligen gör de inte det, det kan vara väldigt frustrerande.

LÄS OCKSÅ: Toppchefernas tunga extraknäck – vd:n självkritisk: ”Kanske lite för många”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev