lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Ny storm kring Gudrun Sjödéns ledning efter tv-dokumentär – halva styrelsen har lämnat

Publicerad: 17 maj 2023, 08:56

Gudrun Sjödéns vd Ann Adelsson tillsammans med grundaren själv.

Foto: Pressbild

Stormen har blossat upp kring Gudrun Sjödén igen efter en ny dokumentär som Sveriges Television gjort. Halva styrelsen har avgått och ny kritik riktas mot vd:ns ledarskap.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöVarumärkenDetaljhandeln

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I dokumentären Persona non grata ges Gudrun Sjödén möjlighet att bemöta de anklagelser som riktades mot henne i en granskning som Expressen gjorde förra året. Det handlade bland annat om dålig arbetsmiljö inom bolaget samt förekomsten av rasism och kränkningar.

Sedan dess har grundaren själv lämnat sin operativa roll i bolaget som bär hennes nämn men är fortsatt styrelseordförande.

I granskningen riktades även kritik mot vd Ann Adelssons – och i tv-dokumentären förstärks den.

– Gudrun är en dålig ledare, men här har du någon som går så långt över gränsen, säger en tidigare HR-chef i programmet.

Denne och en tidigare personalchef lyfter fram Ann Adelsson som en stor del av arbetsmiljöproblemet.

I en artikel i Expressen bemöter hon själv kritiken.

– Det är en produktion med ambitionen att ge nya perspektiv utifrån vad som har rapporterats i medierna tidigare. Den innehåller också allvarliga anklagelser mot mig som person som jag inte känner igen mig i, vilket sammantaget ger en bild som jag inte anser är korrekt. Med det sagt har jag stor förståelse för om SVT:s dokumentär med den bild den ger av bolaget rör upp känslor, säger Ann Adelsson.

LÄS OCKSÅ: Efter vittnesmål om mobbning och rasism – nu granskar Arbetsmiljöverket Gudrun Sjödén

Tidningen rapporterar att det hölls ett extra insatt möte i fredags på Gudrun Sjödéns huvudkontor med anledning av dokumentären.

Åter riktas kritik mot Ann Adelssons sätt att hantera situationen.

– Det var helt absurt. Vd:n ville att vi skulle ha omröstning med handuppräckning om vi kände att vi kunde gå in till henne och framföra kritik eller ej, berättar en medarbetare som var med på mötet för Expressen.

Tidningen har pratat med flera medarbetare som riktar kritik mot vd:ns agerande.

– Jag är ledsen om man uppfattade min fråga på det sätt du beskriver, det var inte min avsikt. Frågan ställdes för att säkerställa att alla medarbetare känner att de kan vända sig till mig om det behövs. Mötet var öppet och många kom till tals, bemöter Ann Adelsson kritiken.

I Expressens tidigare granskning framkom även uppgifter om rasism, något som också togs upp på mötet. Även här får Ann Adelsson kritik för hur hon hanterade frågan samtidigt som vd:n själv hävdar att hon var tydlig med att nolltolerans råder mot sådant beteende.

LÄS OCKSÅ: Gudrun Sjödéntopparna självkritiska efter vittnesmål om missförhållanden: ”Förtroendet för företaget är skadat”

Expressen skriver vidare att tre styrelseledamöter valde att lämna bolaget i februari, enligt källor ska det handla om missnöje med hur Ann Adelsson leder företaget.

Så här förklarar Ann Adelsson avhoppen.

– Det är naturligt att förnya styrelsen, vilket är vad som sker nu. Det har inte med någon konflikt att göra, vi har alla haft ett bra samarbet, säger hon till Expressen.

I dag består styrelsen av Gudrun Sjödén, hennes syster, Ann Adelsson och en extern vice vd.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev