Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Nu kommer varslen i spåren av coronakrisen: ”Många är oroliga och söker trygghet”

Publicerad: 19 mars 2020, 15:28

Foto: Shutterstock

Nu börjar varslen till följd av coronaepidemin nå förhandlingsbordet. Bara under onsdagen nåddes Handels av 294 nya ärenden, kopplade till pandemin.


Ämnen i artikeln:

HandelsPersonal

Sedan i tisdags registrerar Handels ärenden kopplade till coronaviruset. I tisdags noterades 128 ärenden och i onsdags 294.

– Dessutom kommer en del in direkt till avdelningarna, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, och menar att siffrorna därmed inte är helt kompletta.

Bakgrunden till siffrorna är arbetsgivare som hör av sig till facket och vill förhandla.

Förhandlingarna till följd av coronaepidemin handlar om att korttidspermittera personal, om att förändra schematiderna och att förändra öppettiderna.

– Vi har störst siffror från storstäderna och från gränshandeln. I gränshandeln är det inte så många ärenden, men mycket personal som berörs, säger Jens Lundberg.

Registrerade ärenden leder till att arbetsgivare och facklig part går in i förhandling.

Hur mycket varsel blir det?
– Det är full rulle. Vi jobbar för fullt för att hitta lösningar för de som drabbas. En del räddas av korttidspermitteringar. Men det handlar också om stängda butiker och uppsagd personal, säger Jens Lundberg.

Handelsanställdas förbund ser också ett kraftigt ökat inflöde av medlemsansökningar i spåret av coronaviruset. Över 1400 medlemsansökningar ligger nu i kö att hanteras.

– Vi har stärkt upp på medlemsservice och ställer om verksamheten helt till medlemsfokus. Alla som kan får svara, vi har en hård belastning. Det tyder på att många är oroliga och söker trygghet och har förstått att ens anställning är hotad, säger Jens Lundberg.

Medan medlemmar från sällanköpshandeln i ökad utsträckning står för oro kring sin fortsatta anställning kommer medlemmar från dagligvaruhandeln med andra frågor till följd av ökat köptryck. Här gäller frågorna ofta stress och en oro över att bli smittad på arbetsplatsen.

Läs mer: Svensk Handel startar tjänst där företagen kan låna personal av varandra

Marie Hillblom

Ämnen i artikeln:

HandelsPersonal

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev