måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Na-Kd pausar sitt praktikantprogram – efter kritik mot arbetsmiljön

Publicerad: 8 december 2020, 09:04

Na-Kd pausar sitt praktikantprogram och tillsätter en internutredning. Detta efter en kritikstorm i sociala medier där e-handlaren bland annat anklagas för diskriminering och mobbning. ”Vi är naturligtvis väldigt ledsna och tycker att de som har upplevt det här ska få upprättelse”, säger vd Jarno Vanhatapio.

Ämnen i artikeln:

Na-kdModeArbetsmiljö

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Det var i ett inlägg i sociala medier som influenser Rodja Pazook uppmanade sina följare att dela med sig av sina upplevelser av Na-Kd.

Reaktionerna blev kraftiga, rapporterar Breakit. Inlägg vittnade om allt från diskriminering, mobbning, orimliga arbetstider till obetalt övertidsarbete för oavlönade praktikanter.

Na-Kd:s vd och grundare Jarno Vanhatapio menar att bolaget inte diskriminerar någon.

– Vi är naturligtvis ledsna och tycker att de som har upplevt det här ska få upprättelse. Samtidigt så ligger majoriteten av de här händelserna en bit tillbaka i tiden och sedan dess har vi vidtagit många åtgärder, säger han till Breakit.

Det här är inte första gången som tidigare medarbetare och praktikanter riktar kritik mot arbetsmiljön hos Na-Kd.

– Vi har en bättre och mer strukturerad onboardingprocess nu och vi har anställt mer seniora ledare. Vi tar de här frågorna oerhört seriöst och vi mäter hela tiden hur de anställda och praktikanterna mår. Kurvan som mäter medarbetares och praktikanters välmående och motivation i vårt personalsystem har stadigt pekat uppåt sedan 2018, säger Jarno Vanhatapio.

Bolaget har ändå valt att agera efter kritiken som nu kommit fram i sociala medier.

– Nu har vi pausat vårt praktikantprogram och ska gå igenom det här noggrant. En person som mår dåligt är en person för mycket.

Jarno Vanhatapio berättar att Na-Kd haft 300 praktikanter hos sig sedan starten och av dem har 100 fått fortsatt anställning.

– Jag rekryterar inte på bakgrund eller cv utan vi har vad vi kallar en demokratisk process där alla ska få chansen. Det innebär också att våra praktikanter får riktiga arbetsuppgifter och inte hittepå-uppgifter. Det tycker vi är det bästa sättet att utvecklas, säger han och fortsätter.

– Men vi får vara ödmjuka och säga att om det är 80 procent som mår bra av det och 20 procent som mår dåligt så får vi ta åt oss av det. Vi får lägga oss platt i detta och be om ursäkt, då det är unga människor och ofta deras första riktiga arbetslivserfarenhet.

Flera influensers har efter kritiken sagt att de ska bojkotta Na-Kd.

– Vi kommer att kontakta alla som vi har ett samarbete med och säga att vi vill ha en dialog direkt med dem och inte via media. Vi vill berätta vad vi har gjort och vad vi ska göra framåt. Vi vill framförallt fokusera på sakfrågan och först och främst se till att alla som jobbar hos oss är nöjda, säger Jarno Vanhatapio till Breakit.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev