Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Larm om problem med arbetsmiljön i Zara-butik: ”Vi har anställda som svimmar”

Publicerad: 14 september 2021, 12:59

Anställda i en Zara-butik larmar om arbetsmiljö. OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

Foto: Vendela Kjerner

En majoritet av de anställda i Zara-butiken känner ångest när de är på jobbet. Det skriver skyddsombudet i anmälan till Arbetsmiljöverket.


Ämnen i artikeln:

Zara

En anmälan till Arbetsmiljöverket vittnar om arbetsmiljöproblem i Zaras butik i Arkaden i centrala Göteborg. Det rapporterar Göteborgs-Posten

”Vi har anställda som svimmar, ständig huvudvärk och känner illamående av värmen i butiken då ventilationen aldrig riktigt fungerar”, skriver skyddsombudet i anmälan rapporterar tidningen. 

I somras gick det så långt att arbetet i butiken avbröts efter att facket krävt ett så kallat skyddsstopp, en åtgärd som skyddsombudet kan ta till om det finns en omedelbar och allvarlig fara för en anställds liv eller hälsa. 

Efter händelsen stängdes delar av butiken av. 

Kort därefter lämnades en anmälan in till Arbetsmiljöverket, rapporterar Göteborgs-Posten. Enligt den har det kommit in över 20 rapporter om arbetsmiljöproblem i butiken. 

Skyddsombudet beskriver i sin anmälan att en majoritet av de anställda ska känna ångest när de är på jobbet. 

Där finns vittnesmål om konstant stress, sjukskrivningar samt värk på grund av spring och tunga lyft – också om anställda som får panikångest och gråter i omklädningsrummen. 

Tidningen har varit i kontakt med Zara som inte vill kommentera uppgifterna. I ett svar till Arbetsmiljöverket skriver kedjan emellertid att den nu säkerställt att det finns fungerande fläktar i butiken. Dessutom har en riksbedömning genomförts och rutiner har setts över samt förtydligats. 

Arbetsmiljöverket säger till Göteborgs-Posten att arbetsgivare och arbetstagare nu arbetar med att åtgärda bristerna i arbetsmiljön. 

Inom några veckor väntas verket fatta beslut om dessa är tillräckliga. 

Det här är inte första gången som tidningen rapporterar om arbetsmiljöproblem i butiken. Tidigare i år slog anställda larm om stor trängsel i butiken under pandemin när Zara valde att genomföra en mellandagsrea trots rådande situation. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Zara

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev