tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Lång kravlista riktad mot lågpriskedjan: ”Måste göra om och göra rätt”

Publicerad: 9 december 2022, 11:16

I ett nio sidor långt dokument presenterar Arbetsmiljöverket sina krav. Foto: Pressbild

Nu riskerar Dollarstore böter efter att Arbetsmiljöverket tittat in hos tre av lågpriskedjans Stockholmsvaruhus, rapporterar Handelsnytt.

Ämnen i artikeln:

DollarstoreArbetsmiljö

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Arbetsmiljöverket har skrivit en nio sidor lång skrivelse som bland annat innehåller krav på förändringar som måste ske för att Dollarstore ska slippa böter.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan 

Listan berör tre stycken av kedjans Stockholmsbaserade butiker och handlar främst om den fysiska arbetsmiljön där anställda riskerar belastningsskador.

– Så fort man ska göra en riskbedömning utifrån våra krav och det som står i våra föreskrifter så blir det ganska omfattande. Det är inte något konstigt eller ovanligt, utan det handlar om att Dollarstore behöver göra om och göra rätt, säger Marie Malmquist till Handelsnytt.

Dollarstore har i sin tur försökt att ta till åtgärder, bland annat en riskbedömning för belastningsergonomi. Enligt Arbetsmiljöverket är det dock inte tillräckligt.

– Det är svårt med belastningsergonomi. För det mesta behöver man ta in en utomstående expert, ifall det inte finns en utökad kunskap inom verksamheten. Det finns väldigt olika metoder man kan använda vid undersökning, för att ta ett helhetsgrepp och inte bara titta på exempelvis kassaarbete, säger Marie Malmquist till tidningen.

Dollarstore svarar i ett mejl till tidningen Handelsnytt att de har fortsatt dialog med Arbetsmiljöverket om belastningsergonomin.

– Utifrån det kan vi konstatera att vi behöver genomföra vissa förbättringsåtgärder inom det specifika området, skriver Catja Lövstrand, HR affärspartner.

LÄS OCKSÅ: Okända spelet under Indiskas kollaps: Svek, maktkamp och en krossad dröm 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev