onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Klart: Susanna Gideonsson lämnar Handels – har valts till ny LO-ordförande

Publicerad: 15 juni 2020, 14:09

”Stort grattis till Susanna Gideonsson som nu valts till ordförande för LO Sverige. Vi kommer sakna dig!”, skriver fackförbundet Handels på Twitter när det står klart att Susanna Gideonsson valts till LO:s nya ordförande på dagens digitala kongress.

Ämnen i artikeln:

Ledarskap

Läs mer: Gideonssons tvärsäkra nej blir ett ja – nu vill Handels ordförande leda LO

Under måndagen håller LO sin kongress, i digital form. På dagordningen stod bland annat valet av ny ordförande efter Karl-Petter Thorvaldsson och kongressen valde Susanna Gideonsson. Det innebär att Susanna Gideonsson lämnar posten som Handels ordförande för att gå i spetsen för de 14 LO-förbunden.

Under eftermiddagen höll Susanna Gideonsson sitt linjeanförande till kongressen och lovade bland annat att som LO-ordförande ta striden för rätten till trygga anställningsförhållande och heltid.

– Jag är oerhört glad över att ha fått förtroendet att leda LO. Vi har stora utmaningar framför oss, bland annat när det gäller att sätta stopp för de otrygga anställningarna och se till att Sverige slår in på en mer jämlik kurs efter coronaviruset. Vi ska också se till att höja arbetarnas röst i samhällsdebatten. Här tror jag att min breda fackliga bakgrund kommer väl till pass, säger Susanna Gideonsson.

När Susanna Gideonsson nu valts till LO-ordförande kliver Handels förste vice ordförande Linda Palmetzhofer in i hennes ställe inom Handels.

– Hon kommer att sköta både sitt och Susannas uppdrag. Dessutom finns ju andre vice ordförande Elisabeth Brandt Ygeman och avtalssekreterare Per Bardh med och stöttar i ledningen, sa Handels pressekreterare Jens Lundberg till Market i en tidigare intervju.

Läs mer: Gideonsson ett steg närmare LO-jobbet – och Handels har en plan om hon blir vald

Förbundet kommer sedan att kalla till ett förbundsråd till hösten där en ny ordförande kommer att väljas.

– Sedan har vi kongress nästa vår. Där kan det också komma att ske val ifall man till exempel väljer en temporär lösning, sa Jens Lundberg tidigare.

Susanna Gideonsson har varit Handels ordförande  sedan 2014.

Som LO:s ordförande blir hon den andra kvinnan som innehar posten. Första kvinnliga LO-ordföranden var Vanja Lundby Wedin.

Läs mer: Fackbossen laddar med kortspel inför höstens viktigaste match

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev