måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Khaled Sedki om att bli uppmärksammad som talang: ”Jag vill ha en egen kedja”

Publicerad: 12 april 2023, 06:37

Har byggt ett eget liv från grunden. ”Jag är en stolt person så jag har svårt att be om hjälp”, säger Khaled Sedki.

Han flydde från kriget i Syrien till Egypten. Och så småningom över Medelhavet genom Europa till Sverige – ensam och hemlös. Nio år senare är Khaled Sedki 25 år och chef för två butiker inom Jysk – och en hyllad talang. Här är egenskaperna som ligger bakom hans resa. ”När jag sätter ett mål ser jag bara vägen dit”, säger han.

Ämnen i artikeln:

JyskKarriär

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Talanglistan 2023: Femtio stjärnor som tar handeln in i framtiden

Khaled Sedki kom till Sverige som 17-åring. Efter en lång tågfärd från Milano klev han av i Malmö den 7 augusti 2014. Tärd, mager och medtagen. En flykting som hade nått sitt mål: Sverige.

– Min kusin hade kommit hit några månader innan mig. Jag ville plugga vidare och starta eget företag och Sverige var ett av de bästa länderna att komma till för att få en bra utbildning. Jag skulle bara hit, säger han.

Den målmedvetenheten, det drivet och ett sinne för affärer är egenskaper som visade sig tidigt i Khaleds liv. Redan som elvaåring, hemma i Syrien, köpte han elektronikprylar och hörlurar för sina veckopengar och sålde dem vidare med god marginal.

När han var 14 år fick han lägga affärsverksamheten på hyllan. Tillsammans med sin mor och bror tvingades han fly från kriget – till Egypten. Där försökte han försörja familjen med olika jobb och egen verksamhet.

Några år senare blev situationen i Egypten svår med förföljelser, och Khaled flydde vidare – den här gången till Italien via båt över Medelhavet.

Väl i Sverige gick resan vidare från Malmö till kusinen i Ödeshög. Khaled läste snabbt in högstadiet, lärde sig svenska och gick sedan gymnasiet i Tranås. Samtidigt jobbade han extra på Willys, Hemköp och Systembolaget.

På Willys mötte han en person som skulle förändra hans liv.

– En av kunderna på Willys som jag frågade om han behövde hjälp visade sig vara distriktschef för Jysk Östergötland. Han fick upp ögonen för mig och frågade mig om jag ville börja jobba hos Jysk. I princip erbjöd han mig en karriär, säger Khaled Sedki.

Och på den vägen var det. Han har bland annat gått igenom Jysks egen talangskola och butikschefsutbildning.

Just nu är han butikschef för både Jysk Åtvidaberg och Jysk Tornby.

– Det är fantastiskt kul att ha två butiker. Jag har byggt en organisation som är ganska självgående. Visst, det är jättemycket jobb, men mitt team är fantastiskt. De vill så mycket, ungefär som jag, haha.

Viljan, drivkraften och målmedvetenheten tog honom till Sverige och nu är den bränslet i hans karriär på Jysk.

– Min gåva är att när jag sätter ett mål ser jag bara vägen dit. Det finns inga distraktioner, bara vägen dit och jag fortsätter tills jag är framme.

Dessa egenskaper gjorde också att han tog plats på Markets lista över landets största talanger inom retail.

Vad har du fått för reaktioner?
– Det har varit jättestort. Jag deltog nyligen vid innehållsplaneringen av butikschefsprogrammet då en kollega sa ”nu vill jag visa något viktigt” till alla som var där. Det är otroligt roligt och det har gett blandade känslor. Jag har jobbat väldigt hårt för att skapa ett varumärke för mig själv och när man ser belöningen… jag ville både gråta och skratta, det var förlösande…

Vad gör du om fem år?
– Jag har stora drömmar. Jag vill ha en egen kedja med en butik eller flera butiker i flera länder. Annars är jag vd för Jysk. Jag fick ett möte med Johan Sjödin för några år sedan och då sa jag till honom att jag vill ta hans plats.

Vad sa han då?
– Han blev glad. Det är en sann ledare som reagerar så – som vill att hans omgivning ska bli bättre än han.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev