torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Ikea-bolaget kan kapa en femtedel av personalstyrkan: ”Kommer ha färre roller”

Publicerad: 21 februari 2023, 12:00

Foto: Kimme Persson

En stor omorganisation pågår just nu inom Ikea Sweden och var femte anställd kan tvingas gå, enligt en källa till Expressen. Bolaget bekräftar att ett antal medarbetare kan behöva sluta för tidningen. ”Om det kommer ut att var femte anställd riskerar jobbet kan det utlösa panik”, säger en källa till tidningen.

Ämnen i artikeln:

IkeaDetaljhandelnVarsel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Därför kan hyvlingen bli en katastrof för H&M: ”Miljontals Tiktok-inlägg – på en halv dag”

Det makroekonomiska läget verkar inte förskona någon – stor som liten – från att se över sin verksamhet. Efter följetången kring H&M:s hyvling av arbetstider bekräftar nu även Ikea of Sweden, som är en del av Ikea-sfären, att de gör en omorganisation, rapporterar Expressen.

En femtedel av kedjans personal kan tvingas lämna, enligt en källa till tidningen.

– Omorganisationen på Ikea of Sweden som pågår fram till 1 september kommer att innebära att vissa roller i nuvarande verksamhet försvinner samtidigt som nya roller tillkommer. Vi har dock kommit så långt i processen att vi kan se att vi under det här verksamhetsåret kommer ha färre roller och befattningar på Ikea of Sweden, säger Jonas Grönlund, presskontakt på Ikea of Sweden, till Expressen och fortsätter:

–  Det är dock för tidigt att säga hur många som skulle vara påverkade då alla beslut ännu inte är fattade och olika delar av verksamheten kommit olika långt i omorganisationsprocessen.

Foto: Pressbild

Redan i förra veckan kunde Smålandsposten rapportera om en utbredd oro över att behöva lämna jobbet bland de anställda.

Dagen efter artikeln varnades anställda i ett mejl. I mejlet, som är signerat av tre chefer på moderbolaget Inter Ikea Group, skriver man bland annat att ”externa parter” ska ha kontaktat anställda med ”manipulativa” frågor.

Cheferna skriver även att ”det är lätt att bli vilseledd”.

Enligt ytterligare uppgifter till Expressen ska hundratals chefer inom Ikea ha tvingats skriva under nya sekretessavtal.

Nu sprids uppgifter inom Ikea att 20-25 procent av de anställda kan tvingas gå från sitt jobb.

– Ledningen är livrädd för läckor. Om det kommer ut att var femte anställd riskerar jobbet kan det utlösa panik. Nu uppmanas alla att hålla käften, säger en källa till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Historiskt tufft för detaljhandeln – risk för konkursvåg om kriget blir långvarigt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev