tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

H&M räknade med att fler skulle behöva sägas upp: ”Relativt få har valt att tacka nej”

Publicerad: 5 april 2023, 08:11

Foto: Sören Andersson

Nästan hälften av de 2 100 anställda H&M:s svenska butiker har fått erbjudande om ändrade arbetstider eller ny roll när modejätten organiserar om arbetet. ”Vi är jätteglada att det är relativt få som har valt att tacka nej”, säger personalchefen.

Ämnen i artikeln:

H&MVarselDetaljhandelnButik

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Här är styrkebeskedet från ifrågasatta H&M: ”Flera områden där utvecklingen går åt rätt håll”

Nästan hälften av de drygt 2 100 anställda H&M:s 118 svenska butiker har fått erbjudande om ändrade arbetstider eller ny roll i organisationen.

Det rapporterar TT.

För cirka 650 handlar det om färre antal arbetstimmar.

Tackar den anställde nej blir den uppsagt på grund av arbetsbrist. Enligt H&M har drygt fem procent hittills valt att säga nej till modejättens erbjudande.

– Vi är jätteglada att det är relativt få som har valt att tacka nej, säger personalchefen Karin Stenström till nyhetsbyrån.

Omställningen är nödvändig för H&M, enligt henne.

– Vi vet att det har varit och fortfarande är en tuff period för våra medarbetare. Det är naturligtvis något vi är ledsna över, att de är drabbade på det här sättet. Det har varit tuffa beslut, som vi har behövt ta.

På fackförbundet Handels är man förvånade över att så många valt att tacka ja.

– Det är många som svarar ja, men ändå håller på att söka sig därifrån, säger Jens Lindström, central ombudsman, till TT.

Han tror att många tar det som erbjuds nu kopplat till den utsatta ekonomiska läget och inflationen.

H&M har fått kritik för att kedjan samtidigt som den drar ned på anställdas arbetstid rekryterar ny personal. Kritiker menar att det handlar om att runda lagen om anställningsskydd.

– Det är naturligtvis jättetråkigt att höra att den känslan har funnits. För oss är det oerhört viktigt som företag att förhålla oss till de regler som är satta på den svenska arbetsmarknaden, mellan parterna, säger Karin Stenström.

Rekryteringen av ny personal handlar främst om att hitta personer som kan hoppa in med kort varsel samt sommarvikarier, enligt henne.

I höstas räknade H&M med att behöva varsla drygt 400 anställda i butikerna om uppsägning, nu blir det färre.

– Vår inställning har hela tiden varit att vi vill behålla vår personal. Vår personal är oerhört viktig för oss och har varit - verkligen - en nyckelfaktor för H&M:s fantastiska framgångar genom åren. Det kommer de vara framåt också, säger Karin Stenström.

LÄS OCKSÅ: Därför kan hyvlingen bli en katastrof för H&M: ”Kan bli miljontals Tiktok-inlägg – på en halv dag”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev