fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

H&M-anställda talar ut om katastrofstämningen: ”Folk gråter i personalrum”

Publicerad: 14 februari 2023, 13:57

”H&M har blivit en kvinnofälla”, säger en medarbetare om den svenska klädkedjan.

Foto: Cornelia Jönsson

”Nu är jag ute ur 'sekten'. Man blir hjärntvättad, lojal och vågar inte yttra sig. Gör man det åker man på konsekvenser”, så säger en H&M-anställd som Dagens industri pratat med om modekedjans interna stämning efter hyvlingen.

Ämnen i artikeln:

H&MDetaljhandelnArbetsmiljöVarsel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

H&M är företaget som under början av 2023 varit på allas läppar. Det senaste i raden av händelser som skakat om den svenska klädjätten är den ”hyvling” av personal som pågår.

Det har även funnits spekulationer om "en andra våg av hyvlingar", något som H&M:s hr-chef Karin Stenström tidigare dementerat, enligt Dagens industri.

Vidare har tidningen även intervjuat anställda på H&M som vittnar om en katastrofal stämning bland företagets anställda. De personer dom Di har pratat med, oberoende var i Sverige de jobbar, meddelar att det råder en stämning på gränsen till sammanbrott.

– Folk gråter i personalrum. Man står och kramar varandra inne på lagret. Alla mår jättedåligt. Tårarna bränner där hela tiden, det gör så fruktansvärt ont inombords. Jag känner till tjejer i andra butiker som tackar nej till femtimmarstjänster, vilket är precis vad H&M vill, säger en person till tidningen.

En tidigare anställd som arbetat tolv år i företaget blev uppsagd när hon bad om tillägg för en tjänst med utökat ansvar, enligt Di.

– Det finns en utbredd skrämseltaktik från cheferna. Passar det inte kan man sluta. Det är väldigt hierarkiskt, ingen vågar berätta hur de upplever situationen. Allt ska bara rulla – det spelar ingen roll hur du mår. Nu är jag ute ur ”sekten”. Man blir hjärntvättad, lojal och vågar inte yttra sig. Gör man det åker man på konsekvenser, säger hon till Di.

Ytterligare en anställd säger så här om faktumet att H&M har tagit bort lönepåslaget för sysslor som skyltning och kontorsarbete.

– De tar ifrån oss allt. Det finns ingenting kvar. I butiker anordnas det tävlingar mellan anställda, där vinsten är att man får köpa en vara till halva priset. H&M har blivit en kvinnofälla.

Här kan du läsa mer om turerna kring H&M:

LÄS OCKSÅ: Handels kritik mot H&M:s varsel: ”Ökar sin redan höga vinst, på personalens bekostnad”

LÄS OCKSÅ: En garanterad arbetstid om noll timmar – H&M nyanställer mitt i ”hyvlingen”

LÄS OCKSÅ: Fackligt motstånd när H&M varslar: ”De har ingen vilja att hitta lösningar”

LÄS OCKSÅ: Experterna djupdyker i H&M:s problem – därför fortsätter jätten att tappa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev